Srbom dá únia zelenú, Nemcom nechá semafor

Srbsko v piatok dostane od Európskej únie vytúžený dátum pre začatie prístupových rokovaní. Brusel to svojím žargónom označuje za zelené svetlo, ktoré Belehradu zasvieti odmenou za to, že s Prištinou uzavrel pre Srbov bolestivú dohodu o normalizácii vzťahov.

28.06.2013 12:30
Novak Djokovič Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Niektorí skeptici však hovoria skôr o oranžovej. Berlín si totiž vyhradil podmienku, že prístupové rokovania so Srbskom sa v januári budúceho roku začnú len vtedy, ak decembrový summit únie vysloví spokojnosť s tým, ako si kandidátska krajina plní záväzky.

Šéfovia štátov a vlád EÚ budú v piatok v Bruseli rozhodovať o odporúčaní, ktoré im tento týždeň dali ich šéfovia diplomacií. Tí navrhli, aby sa prístupové rokovania so Srbskom začali „najneskôr“ v januári 2014. Viaceré členské štáty navrhovali o niekoľko mesiacov skorší termín. Nemecko, kde pred septembrovými voľbami začína byť ďalšie rozširovanie EÚ citlivou politickou témou, však bolo proti tohtoročnému dátumu.

Na návrh vlády Angely Merkelovej včera Bundestag, dolná komora nemeckého parlamentu, schválil deklaráciu, ktorá januárový začiatok prístupových rokovaní so Srbskom podmieňuje tým, že decembrový summit EÚ potvrdí „plné a trvalé splnenie záväzkov“ vyplývajúcich z vykonávacieho dokumentu k dohode o vzájomnej normalizácii vzťahov. Medzi tieto záväzky patrí okrem iného aj úplné rozpustenie srbských paralelných štruktúr na severe Kosova. Na november sa v Kosove pripravujú aj komunálne voľby a belehradskej vláde sa napriek veľkému tlaku stále nepodarilo presvedčiť mnohých Srbov, aby sa zúčastnili na hlasovaní, ktoré oni považujú za podriadenie sa prištinským úradom a faktické uznanie nezávislosti Kosova. Belehrad nemohli potešiť ani viaceré signály zo včerajšieho prejavu Merkelovej v Bundestagu.

Premiér Ivica Dačič optimisticky vyhlásil, že jeho krajina chce prístupové rokovania uzavrieť do piatich rokov. Znamená to, že do únie si trúfa vstúpiť o tri roky skôr, než koľko prístupové rokovania trvali susednému Chorvátsku, ktoré sa na budúci týždeň stane 28. členskou krajinou EÚ. Posolstvo nemeckej kancelárky však bolo prísne. „Pre definitívny vstup Srbska do EÚ bude potrebná úplná normalizácia vzťahov Belehradu a Prištiny,“ citoval verejnoprávny portál DW jej odkaz, pod ktorým západní diplomati zvyčajne rozumejú uznanie nezávislého Kosova Srbskom.

Srbskí politici ešte začiatkom týždňa vysielali signály, že sa budú cítiť podvedení, ak ich krajina nedostane pevný a ničím ďalším nepodmieňovaný termín začatia prístupových rokovaní. Premiér Dačič si však v stredu v Bruseli vypočul ubezpečenie, že o nijaké nové podmienky nejde. Len únia si ešte raz preverí, či tie pôvodné, obsiahnuté v dohode medzi Srbskom a Kosovom, sa plnia.

„Som presvedčený, že zajtrajšok bude historickým dňom pre Srbsko i EÚ,“ citovala vo štvrtok Dačiča agentúra Tanjug. „Srbsko nezvratne ide k EÚ,“ dodal. Nacionalistická opozícia mu však vyčíta, že sa dal oklamať, lebo Srbsko podľa nej síce teraz dostane od EÚ zelenú, ale semafor zostáva v rukách Nemcov, ktorí ešte svetlo môžu kedykoľvek prepnúť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba