Summit EÚ rozhodol o začatí prístupových rokovaní so Srbskom

Summit Európskej únie rozhodol o začiatku rokovaní o vstupe Srbska do únie. Oznámil to prezident únie Herman Van Rompuy. Už pred tým lídri EÚ privítali Chorvátsko, ktoré sa 1. júla stane 28. štátom spoločenstva, a schválili prijatie eura v Lotyšsku od začiatku budúceho roka.

28.06.2013 16:36
debata (1)

Rokovania so Srbskom sa začnú najneskôr v januári 2014. Zo záverov summitu vypadol návrh Nemecka, aby rámec pre rokovania s Belehradom bol schválený až na decembrovom summite EÚ, čo by takmer s určitosťou začiatok rokovaní posunulo.

Teraz sa členské krajiny dohodli, že tento rámec môže byť schválený na ktoromkoľvek summite do konca roka.

Už termín rokovania začiatkom budúceho roka je pre Belehrad do istej miery sklamaním, pretože sa počítalo s koncom tohto roka, keď sa začnú aj rokovania o asociačnej dohode s Kosovom. Oba kroky sa mali pôvodne udiať naraz.

„Je to historický okamih pre Balkán a pre celú Európu,“ povedal po skončení summitu Van Rompuy. Pripomenul, že ide o dôsledok nedávnej „odvážne dohody“ Srbska so svojou bývalou provinciou Kosovo. Začatie rozhovorov o pridružení Kosova k EÚ so sebou však nesie potenciálne problémy, pretože niektoré krajiny EÚ, napríklad Slovensko a Španielsko, Kosovo neuznali.

Van Rompuy tiež oznámil, že summit na úvod piatkového rokovania ocenil Lotyšsko za splnenie ekonomických podmienok pre prijatie eura. V Lotyšsku sa tak začne platiť eurom 1. januára 2014. Lídri EÚ tiež uvítali potleskom Chorvátsko, ktoré sa stane už 1. júla ďalšie členskou krajinou únie.

Predpokladá sa, že Srbsko bude svojho niekdajšieho chorvátskeho súpera po rozpade Juhoslávie do únie nasledovať až o niekoľko rokov. Vyjednávanie Chorvátska o vstupe trvalo osem rokov. Srbský premiér Ivica Dačič povedal, že by chcel rozhovory dokončiť do štyroch či piatich rokov.

1 debata chyba