Osud väznených Slovákov je stále neistý

Niekoľko dní po odhalení, že Teherán väzní pre podozrenie zo špionáže skupinu ôsmich Slovákov, vychádzajú na povrch nové skutočnosti.

30.06.2013 18:40
debata (13)

Podľa ich kamaráta, ktorý požiadal Pravdu nezverejňovať svoje meno, paraglajderi sa vybrali do Iránu aj preto, že dobre poznali miestnych. S iránskymi paraglajdermi sa totiž mali spoznať na predchádzajúcom výlete v Indii. Na expedíciu sa podľa neho pripravovali takmer pol roka.

Ich zatknutie v nedeľu oficiálne potvrdila aj iránska vláda. Podľa tamojšieho ministerstva zahraničných vecí Slovákov zadržali údajne pre „nevhodné správanie a vlastnenie nekonvenčného zariadenia“. „Tieto osoby vlastnili zariadenie, ku ktorému civilisti obvykle nemajú prístup,“ citovali miestne médiá vysokopostaveného poslanca islamskej konzultatívnej rady. Za špionáž hrozí v Iráne trest smrti.

Šéf slovenského rezortu zahraničných vecí Miroslav Lajčák v nedeľu tiež potvrdil, že v prípade zadržaných Slovákov konajú už od 22. mája. „Sme v každodennom kontakte s iránskymi partnermi, s ministerstvom zahraničných vecí. Podarilo sa nám dosiahnuť, že náš konzul sa s nimi stretol, navštívil ich, takže vieme, že sú živí a zdraví,“ povedal v nedeľnej diskusnej relácii RTVS. Zadržaní paraglajderi vedia, že štát podniká všetko, aby ich čo najskôr dostal domov. Na ministerstve sa dvakrát denne schádza krízový štáb, ktorý je v kontakte s ich rodinami.

Do Teheránu vycestovali podľa jedného z členov občianskeho združenia Paragliding expedition Slovakia začiatkom mája spolu piati kamaráti, 10. mája za nimi odleteli ďalší traja. Irán si vybrali pre dobré podmienky na šport a kvôli miestnym známym. „Všetko si dopodrobna naštudovali, vedeli o všetkých zákazoch. Poznali tam aj miestnych Iráncov, s ktorými boli v kontakte už dlhšie. Tí im pomáhali vybavovať všetky potrebné povolenia,“ hovorí.

O zadržaní kamarátov sa dozvedel priamo od nich, pretože boli v ustavičnom kontakte. Vysvetliť bližšie okolnosti ich zatknutia nechcel.

Až štyria mladíci z výpravy pochádzajú z Kežmarku. Jeden z nich 25-ročný Marek Stolarčík je pritom známy výtvarník a fotograf. „Venoval sa aj nakrúcaniu videí, robil ich na špeciálnu digitálnu kameru priamo počas zoskokov. On bol vždy dobrodružný typ s vynikajúcou fyzickou kondíciou, na paraglajding nedal dopustiť,“ hovorí Štefan Oliš, jeho bývalý spolužiak z Akadémie umení v Banskej Bystrici. Jeden z blízkych členov rodiny Stolarčíka potvrdil, že o jeho zatknutí vedia už pár týždňov. „O jeho ceste do Iránu som sa dozvedel až vtedy, keď mi jeho rodičia volali, že ho zatkli. Bol známy ako kameraman, všetky lietania si zaznamenával,“ tvrdí.

Pravde sa podarilo zistiť, že paraglajder vlastnil kameru určenú na extrémne športy Gopro HD Hero 2. Je to miniatúrne zariadenie, ktoré nemá ani displej. Pripevniť sa dá na akúkoľvek časť tela, je vode odolné a dokáže vo veľmi dobrej kvalite a rozlíšení zaznamenať objekty aj počas pohybu. Či mohlo aj toto zariadenie vzbudiť podozrenie iránskych úradov, nie je jasné.

Okrem Stolarčíka sa na expedícii zúčastnili aj ďalší Kežmarčania, Pavol Tropp, Marián Kriššák a vyštudovaný fotograf Dalibor Krupka, ktorý pracuje v Bratislave. Zostavu dopĺňajú Bratislavčania Tomáš Pánik a Vladislav Frigo, inžinier jadrovej energetiky Pavol Šeliga, ktorý žije v zahraničí, a mladík s prezývkou Duncko Dunckovič. Všetci sú členmi paraglajdingového združenia a kvôli expedíciám zvyknú cestovať do všetkých kútov sveta.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba