Moralesovo lietadlo zastavili vo Viedni pre podozrenie, že je v ňom Snowden

Bolívijský prezident Evo Morales je stále na letisku vo Viedni, kde v utorok musel nútene pristáť. Jeho lietadlu totiž počas cesty z Moskvy do Bolívie niekoľko európskych krajín zakázalo prelet pre obavu, že sa na palube skrýva Edward Snowden.

03.07.2013 07:59 , aktualizované: 12:16
Morales, Bolívia, lietadlo Foto: ,
Lietadlo bolívijského prezidenta Eva Moralesa zastavili vo Viedni.
debata (260)

V ceste by mal Morales pokračovať ešte v stredu po tom, čo sa vyjasnia zmätky, ktoré dopoludnia panovali ohľadom prehľadávania vládneho špeciálu a povolenia niekoľkých európskych štátov pre prelet jeho lietadla. Krajiny Latinskej Ameriky sú incidentom pobúrené.

Kvôli bývalému technikovi amerických tajných služieb Snowdenovi, ktorý uteká pred americkou spravodlivosťou, zakázali v utorok bolívijskému vládnemu špeciálu prelet Francúzsko, Taliansko, Portugalsko a Španielsko, uviedol bolívijský minister obrany Rubén Saavedra. Podľa bolívijskýh činiteľov sa tak stalo na poslednú chvíľu, ešte pri odlete z Moskvy mal vraj Morale všetky potrebné povolenia. Bolívijský prezident Alvaro Garcia uviedol, že Moralesa „uniesol imperializmus“.

„Povedali nám, že ide o technické problémy, neskôr sme však z vysvetlení niektorých činiteľov zistili, že sa objavili nepodložené podozrenia o prítomnosti pána Snowdena v lietadle,“ uviedol minister. „Nevieme, kto si takúto lož vymyslel,“ povedal. Dodal, že Paríž a Lisabon budú musieť svoje konanie vysvetliť, pretože ich rozhodnutie „ohrozilo prezidentov život“.

Hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Alexander Schallenberg potvrdil, že Snowden s Moralesom na palube lietadla nebol. Dodal, že Morales prenocuje v hoteli vo Viedni.

Francúzsko už prelet Moralesovho lietadla nad svojím územím povolilo, oznámil bolívijský minister obrany Ruben Saavedra. Minister sa domnieva, že za rozhodnutím európskych krajín môže byť ruka Washingtonu. „Máme podozrenie, že obe európske vlády využíva cudzia mocnosť, v tomto prípade Spojené štáty, ako prostriedok pre zastrašenie bolívijského štátu a prezidenta Moralesa,“ povedal Saavedra.

Bolívijský prezident Evo Morales na viedenskom... Foto: Reuters, Heinz-Peter Bader
Evo Morales Bolívijský prezident Evo Morales na viedenskom letisku vystúpil pred novinárov.

Morales bol v Moskve na zasadnutí veľkých vývozcov plynu, kde sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V rozhovore pre ruskú televíziu Morales povedal, že Bolívia je ochotná uvažovať o tom, že Snowdenovi poskytne azyl.

Snowden naďalej zostáva v tranzite na moskovskom letisku Šeremeťjevo a v utorok zrušil svoju žiadosť o udelenie azylu v Rusku, keď sa dozvedel o Putinovej podmienke, podľa ktorej by musel ukončiť „protiamerickú činnosť“. Utečenec, ktorý je v Spojených štátoch stíhaný za prezradenie tajných informácií, medzitým požiadal o azyl dvadsať ďalších krajín.

Z oslovených krajín ho zatiaľ výslovne odmietli Brazília, Fínsko, Nemecko, India a Poľsko. Úrady Ekvádoru, Islandu, Nórska, Rakúska, Španielska a Švajčiarska oznámili, že žiadosť o udelenie azylu musí Snowden podať na ich území, čo je v jeho momentálnej situácii nemožné. Venezuelský prezident Nicolás Maduro opakovane uistil, že jeho krajina je ochotná Snowdena prijať.

Snowden sa priznal, že prezradil médiám podrobnosti o utajovanom vládnom programe Prism, ktorého súčasťou je sledovanie internetovej a telefonickej komunikácie a krádeže úradných dokumentov. V súčasnosti sa nachádza v tranzitnom priestore moskovského letiska a nemôže odletieť, pretože mu USA zrušili platnosť cestovného pasu.

260 debata chyba