Budúci belgický kráľ si uvedomuje svoje povinnosti

Belgický následník trónu princ Philippe vo štvrtok povedal novinárom, že si "veľmi dobre uvedomuje zodpovednosť, ktorú prináša jeho nová úloha".

04.07.2013 18:55
Albert, Philippe Foto: ,
Korunný princ Philippe (vľavo) so svojím otcom kráľom Albertom II.
debata

Phillipe bol počas svojho prvého vystúpenia na verejnosti po oznámení 79-ročného kráľa Alberta II., že abdikuje v jeho prospech, napätý. „Chcem vzdať hold môjmu otcovi za 20 rokov vládnutia. Veľmi dobre si uvedomujem zodpovednosť na mojich pleciach,“ povedal v krátkom stanovisku novinárom v Antverpách.

Kráľ Albert II. v stredu oznámil v prejave k národu, ktorý vysielal belgický rozhlas aj televízia, že 21. júla, v deň belgického štátneho sviatku pripomínajúceho vyhlásenie nezávislosti, abdikuje a trón prenechá svojmu 53-ročnému synovi Philippovi, ktorý má s manželkou Mathildou štyri deti. Ako dôvod uviedol svoj vek, ktorý mu neumožňuje vykonávať všetky kráľovské povinnosti podľa jeho predstáv.

Albert známy v mladosti láskou k rýchlym autám a pekným ženám nastúpil na trón po svojom staršom bratovi Baudouinovi, ktorého manželstvo s manželkou Fabiolou ostalo bezdetné, a tak sa jeho nástupcom stal jeho mladší brat. V roku 1999 médiá tvrdili, že kráľ Albert má okrem dvoch synov a dcéry ešte jednu nemanželskú dcéru – sochárku Delphine Boëlovou. Tá chce teraz na základe DNA testov dokázať, že je skutočne jeho potomkom.

V Európe je to tento rok už druhý prípad odstúpenia panovníka z trónu. V apríli tak urobila 75-ročná holandská kráľovná Beatrix, ktorú po 33 rokoch na čele monarchie nahradil jej syn Willem-Alexander. Ten sa stal prvým zástupcom mužského pohlavia na holandskom tróne od roku 1890. Beatrix má 75 rokov, z ktorých posledných 33 kraľovala Holandsku.

debata chyba