Pilot lietadla nevidel pristávaciu dráhu letiska v San Franciscu

Posádka lietadla, ktoré v sobotu havarovalo na sanfranciskom letisku, si neskoro uvedomila nedostatočnú rýchlosť pri pristávacom manévri.

10.07.2013 13:45
havária lietadla, San Francisco Foto:
Počas pristávania v San Franciscu havaroval Boeing 777 leteckej spoločnosti Asiana Airlines. Mal namierené zo Soulu do San Francisca.
debata (1)

Uviedli to v stredu americkí vyšetrovatelia Úradu pre bezpečnosť leteckej dopravy. Podľa zistení z čiernych skriniek sa piloti spoliehali na automatického pilota, no až neskoro, približne 70 metrov nad zemou spoznali, že rýchlosť Boeingu 777 je nízka. Ich následná snaha o jej zvýšenie či pokus o prerušenie manévru prišli neskoro a nárazu do vlnolamu pred dráhou tak nedokázali zabrániť.

Dôsledkom podľa vyšetrovateľov okrem iného bolo vyhodenie dvoch letušiek zo stroja. Tie našli zranené v bezvedomí na pristávacej ploche. Neoficiálnou príčinou nešťastia tak zatiaľ zostáva zlyhanie prvého pilota v zácviku, ktorému vôbec po prvý raz asistoval vedľa neho sediaci inštruktor. Hlavný pilot podľa tretieho prítomného pilota v kokpite na dráhu pred nimi nevidel, keďže nos stroja sa po snahe o zvýšenie rýchlosti dvihol a znemožnil mu výhľad.

Lietadlo juhokórejskej leteckej spoločnosti Asiana Airlines v sobotu chvostom narazilo o začiatok pristávacej dráhy letiska v San Franciscu, následne sa brušnou časťou šúchal po ploche a po otočení okolo svojej osi skončil značne poškodený a v plameňoch mimo nej. Vážna nehoda na sanfranciskom medzinárodnom letisku si zatiaľ vyžiadala dvoch mŕtvych a 180 vážne zranených.

Príčinou nešťastia podľa predbežných zistení bola veľmi nízka pristávacia rýchlosť a neskúsenosť pilota so strojom Boeingu 777. Na jeho palube sa v čase tragédie nachádzalo viac ako 300 ľudí. Stroj, ktorý letel zo Soulu, je jedným z najpoužívanejších na svete a pre jeho veľkú kapacitu ho využívajú najmä na dlhšie medzikontinen­tálne lety.

1 debata chyba