Mŕtvy Magnitskij je vinný, rozhodol súd

Keby žil, čakalo by Sergeja Magnitského zrejme deväť rokov v trestaneckom tábore. Toľko moskovský súd včera vymeral jeho spoluobžalovanému Williamovi Browderovi, šéfovi investičného fondu Hermitage Capital, pre ktorý Magnitskij pracoval ako audítor. Prvého súd uznal za vinného "in memoriam", druhého odsúdil v neprítomnosti.

11.07.2013 11:53 , aktualizované: 12.07.2013 09:00
Rusko,  právnik Magnitskij,  proces, verdikt, vina Foto: ,
Posmrtne odsúdený ruský audítor Sergej Magnitskij na portréte v rukách svojej matky Natalie.
debata

V histórii ruskej i sovietskej justície to bol prvý prípad, keď súdili nebožtíka. Jeho trestné stíhanie súd zastavil až po tom, čo ho uznal za vinného z daňových únikov.

„Tento verdikt vojde do dejín ako jeden z najhanebnejších okamihov v Rusku od čias Josifa Stalina,“ reagoval Browder, niekdajší najväčší zahraničný investor na ruských akciových trhoch. „Najhoršie na tomto rozsudku je škodoradostná bolesť, ktorú ruská vláda spôsobuje trúchliacim pozostalým po mužovi zabitom za to, že sa vzoprel skorumpovanému kabinetu a policajnej zvoli,“ poznamenal Brit, ktorý sa nemusí obávať, že by ho jeho vlasť vydala Moskve. Londýn totiž proces označil za politicky motivovaný. „Proces a rozsudok proti mne i Sergejovi dokazujú, že Putin bude využívať súdy, aby zakryl svoje ekonomické zločiny,“ dodal Browder pre BBC.

Magnitskij (†37) zomrel v roku 2009 po jedenástich mesiacoch vo vyšetrovacej väzbe, kde sa sťažoval na zlé zaobchádzanie a odopieranie lekárskej starostlivosti, čo považoval za snahu donútiť ho k priznaniu daňových únikov a svedectvu proti Browderovi. Dokonca aj kremeľská rada pre ľudské práva pripustila, že Magnitského mohli za mrežami ubiť k smrti. Za podiel na jeho úmrtí boli pôvodne trestne stíhaní šéf väznice a ošetrujúca lekárka; oboch však zbavili obvinení. Vyšetrovanie okolností skonu sa uzavrelo konštatovaním, že „väzeň nebol vystavený žiadnemu nátlaku, fyzickému násiliu ani mučeniu“ a jeho „smrť spôsobili komplikácie cukrovky a chronickej žltačky“.

Magnitského zatkli krátko po tom, čo obvinil skupinu vysokých predstaviteľov polície a daňovej inšpekcie, že pomocou zhabaných dokumentov Browderových firiem ukrátili ruský štátny rozpočet o 135 miliónov eur na vrátenej dani z pridanej hodnoty. Samotného audítora spolu s majiteľom Hermitage Capital včera súd uznal za vinných z daňových únikov vo výške 13 miliónov eur. Prípad Magnitského mal vážne medzinárodné dôsledky. Okolnosti právnikovej smrti vlani viedli Spojené štáty k prijatiu takzvaného Magnitského zákona, ktorý uvalil sankcie na desiatky vysokých ruských úradníkov, ktorí podľa amerických zákonodarcov porušujú ľudské práva. Moskva odpovedala podobným protiopatrením a navyše zakázala adopciu ruských sirôt do USA.

Vdova po Magnitskom i jeho matka proti procesu s mŕtvym, ktorý sa nemal ako brániť, ostro protestovali. „Nik z príbuzných nežiadal o obnovenie prípadu, pritom podľa zákona by to malo byť možné iba na ich žiadosť,“ povedal pre agentúru RAPSI Dmitrij Charitonov, právny zástupca Magnitského vdovy. „Tento proces iniciovala generálna prokuratúra. Potrebovala ho na to, aby mohla povedať celému svetu: Hľa, pozrite, súd uznal Magitského vinu,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba