Pápež: Trhá mi srdce, keď vidím kňaza v najnovšom modele auta

Pápež František sa vo štvrtok vybral do vatikánskych garáží skontrolovať vozidlá, na akých jeho podriadení jazdia.

12.07.2013 13:53
pápež Foto: ,
Pápež František
debata (22)

O jeho nečakanom kroku informoval nemenovaný predstaviteľ katolíckej cirkvi. Zdroj potvrdil, že pontifik sa chcel na vlastné oči presvedčiť, aké autá duchovní vlastnia. Urobil tak po svojich minulotýždňových výrokoch o tom, že „mu trhá srdce, keď vidí kňaza v najnovšom modele auta“. Duchovných v tejto veci vyzval na skromnosť, pokoru a venovanie peňazí chudobným.

Slová populárneho pápeža, ktorý ešte ako kardinál Buenos Aires cestoval po argentínskej metropole autobusom, vyslyšal jeden z jeho krajanov. Ten sa začiatkom týždňa rozhodol predať svoj mercedes, ktorý mu údajne daroval jeho brat. Duchovný z mesta Santa Marta vyjadril nádej, že za biely Mercedes Benz E200 dostane v prepočte viac ako 50-tisíc eur.

František, syn talianskych rodičov, si ihneď po svojom marcovom zvolení za v poradí 266. hlavu katolíckej cirkvi získal srdcia veriacich po celom svete svojím otvoreným prístupom a odmietaním životného štýlu, ktorý k pontifikátu tradične patrí. Nástupca Benedikta XVI. sa stal vôbec prvým juhoamerickým pápežom a taktiež prvým vyvoleným spomedzi rádu jezuitov. Niekdajší kardinál Buenos Aires Jorge Mario Bergoglio potvrdil svoju povesť skromnosti aj v stredu, keď v súlade s jeho odporom ku kultu osobnosti požiadal tamojšiu cirkev o stiahnutie jeho podobizne v životnej veľkosti zo záhrady mestskej katedrály.

22 debata chyba