Turecká polícia opäť zasiahla slzným plynom proti demonštrantom

Turecká polícia v sobotu v Istanbule rozohnala niekoľkotisícovú protivládnu demonštráciu a proti jej účastníkom použila slzný plyn, vodné delá aj gumové projektily. Informovali o tom miestne médiá.

13.07.2013 21:35
Turecko, protesty Foto: ,
Tvrdý zásah tureckej polície voči demonštrujúcim svet ostro odsúdil.
debata

Turecko zažilo minulý mesiac vlnu demonštrácií, ktoré pôvodne začali kvôli nesúhlasu s výstavbou na hlavnom istanbulskom námestí, zmenili sa však na masové protesty proti konzervatívnej vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Ľudia sa v sobotu zišli neďaleko taksimského námestia, aby vyjadrili nesúhlas s novým schváleným stavebným zákonom, uviedol na svojom internetovom serveri denník Hürriyet. Ten ruší doterajšiu povinnosť, aby nad stavebnými projektmi dohliadala odborná komora architektov a inžinierov a všetky právomoci necháva v rukách ministerstva. Ide o symbolickú záležitosť, pretože protivládne demonštrácie v Turecku odštartovali kvôli spornému stavebnému projektu, ktorému mala padnúť za obeť časť istanbulského parku Gezi.

Demonštrácia sa konala neďaleko Taksimského námestia a polícia proti nej zasiahla vo chvíli, keď sa niekoľko stoviek ľudí aj napriek zákazu rozhodlo dostať priamo na námestí. Dav potom rozohnala. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o prípadných zranených či zatknutých.

debata chyba