Snowden má údajne ďalšie dokumenty kompromitujúce USA

Bývalý zamestnanec amerických tajných služieb Edward Snowden má mnoho ďalších dokumentov, ktorých prípadné zverejnenie by ešte viac poškodilo Spojené štáty.

14.07.2013 14:54
hongkong, edward snowden, plagát Foto: ,
Ilustračné foto: Plagát s podobizňou Edwarda Snowdena v Hongkongu.
debata (19)

Uviedol to podľa AFP v rozhovore pre argentínsku tlač americký novinár Glenn Greenwald, ktorý minulý mesiac zverejnil prvé Snowdenovo odhalenie o globálnom sledovaní internetovej a telefonickej komunikácie zo strany USA.

"Snowden má dostatok informácií na to, aby za jednu minútu spôsobil viac škody, než dokázala urobiť akákoľvek osoba v dejinách Spojených štátov. To však nie je Snowdenovým cieľom. Snaží sa len ukázať na riziká, ktoré vo svete predstavujú počítačové programy použité ľuďmi, ktorí nevedia, čomu sa vystavujú a vedome sa nevzdali ochrany svojho súkromného života, "povedal Greenwald, ktorý žije v Brazílii a píše pre britský denník The Guardian.

Americký novinár je vraj stále v kontakte so Snowdenom, ktorého chcú dostať Spojené štáty kvôli jeho údajnej špionáži a ktorý je zablokovaný od 23. júna v tranzite moskovského letiska Šeremeťjevo. Snowden v piatok oznámil, že chce požiadať Rusko o dočasný azyl a potom odcestovať do Latinskej Ameriky, kde mu Bolívia, Venezuela a Nicaragua ponúkli politický azyl.

Moskva zvažuje prípadné poskytnutie útočiska a čaká na príslušnú formálnu žiadosť Snowdena. Proti možnému azylu USA protestujú a žiadajú Moskvu o vydanie Američana. Greenwald pripustil možnosť, že by sa niekto mohol pokúsiť Snowdena zabiť. Bývalý spolupracovník Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Snowden však podľa novinárov už poskytol dokumenty niekoľkým osobám vo svete.

„Americká vláda sa musí denne modliť, aby sa Snowdenovi nič nestalo. Keby sa mu totiž niečo prihodilo, tak by všetky informácie boli zverejnené, čo by bolo pre USA zlým snom,“ uviedol novinár v rozhovore, ktorý cez víkend zverejnil argentínsky denník La Nación.

19 debata chyba