Nagyová vypovedala o odmenách, Nečas na súd neprišiel

Jana Nagyová vypovedala ako svedkyňa na súde v Prahe kvôli afére okolo zverejnenia státisícových odmien. Tie ako bývalá šéfka premiérovej kancelárie inkasovala na Úrade vlády.

15.07.2013 13:13
Nagyová Foto: ,
Jana Nagyová na archívnej fotografii v policajnom aute.
debata (1)

Výsluch údajne trval 15 minút. Nagyová sa počas neho odkazovala na svoju predchádzajúcu výpoveď. Uviedla tiež, že teraz prežíva psychicky i fyzicky náročnú situáciu. Posledný mesiac strávila vo väzbe. Expremiér Nečas je tiež jedným zo svedkov, v pondelok ale na pojednávanie nedorazil. Informoval o tom portál Českej televízie. Podľa sudkyne sa ospravedlnil z rodinných dôvodov. Súd preto rokovanie odročil na 23. októbra.

Nagyová uviedla, že nedokáže povedať, či súdom predložené výplatné pásky zodpovedajú skutočnosti: „Vzhľadom na to, že ide o veľký časový odstup od celej záležitosti, prežívam v súčasnosti psychicky a fyzicky náročnejšie obdobie. Na toto si už nespomínam.“ Zároveň uviedla, že oznamovateľom trestného činu nebola ona, ale Úrad vlády. Nežiada preto žiadnu finančnú kompenzáciu.

Obhajca Jany Nagyovej Eduard Bruna pred začiatkom súdu uviedol, že sa zdravotný stav jeho klientky v posledných dňoch zhoršil. Súd preto v úvode požiadal, aby mohla vypovedať v sede. „Predtým držala zdravotné diéty, avšak teraz už nie,“ vysvetlil právnik, ktorý svoju klientku v Ostrave na pár hodín navštívil. Bývalá šéfka Nečasovej kancelárie opustila vôbec prvýkrát od uvalenia väzby bránu ostravskej väznice, kde sa nachádza v súvislosti s údajným sledovaním Nečasovej manželky a údajným podplatením trojice exposlancov ODS.

Do súdnej siene prišiel aj obžalovaný Karel Randák, ktorý mal odmeny Nagyovej zverejniť a tiež jeden zo zakladateľov protikorupčného fondu Karel Janeček. Randák čelí obžalobe z toho, že nezákonne získal výplatné pásky Nagyovej a zverejnil výšku odmien. Spolu s ním je obžalovaná aj niekdajšia zamestnankyňa Úradu vlády a bývalá asistentka Nagyovej Lenka Pikorová. Tá mala Randákovi výplatné pásky odovzdať.

Podľa zverejnených informácií brala Nagyová ako vrchná riaditeľka sekcie kabinetu predsedu vlády základný plat okolo 30-tisíc českých korún, mzda sa jej však vďaka odmenám niekoľkonásobne zvýšila. Jeden mesiac mala vraj na výplatnej páske až 273-tisíc kč v hrubom, teda približne 190-tisíc kč v čistom.

Celá záležitosť vlani vyvolala škandál a svojich podriadených sa zastával sám Petr Nečas. „Je spustené mediálne lynčovanie na konkrétneho človeka, ktorý nič nevykonal, len pracuje, je to poctivý, slušný a pracovitý človek,“ vyhlásil minulý rok v januári. V sobotňajšom rozhovore pre denník Právo expremiér priznal, že Nagyová bola nielen pracovná kolegyňa, ale že ho k nej viaže osobný vzťah.

1 debata chyba