Prežili útok Breivika, teraz majú psychické problémy

Tretina ľudí, ktorí prežili masakru na nórskom ostrove Utöya, kde v júli 2011 Anders Behring Breivik zastrelil desiatky ľudí, má vážne psychické problémy. Vyplýva to z novej správy nórskych úradov.

16.07.2013 08:09
Anders Behring Breivik Foto:
Masový vrah Anders Breivik pred súdom v Osle.
debata (7)

Na budúci pondelok uplynú od Breivikovho bombového atentátu v centre Osla a streľby na neďalekom ostrove Utöya dva roky. Nórska vláda vyzvala umelcov z celého sveta, aby poslali svoje návrhy pamätníka na uctenie 77 obetí útokov.

Nórske centrum pre násilie a traumatický stres vo svojej tretej správe od útokov uviedlo, že 40 percent ľudí, ktorí prežili masakru na Utöya, stále trápia pocity úzkosti, depresie, ťažkosti so sústredením či nespavosť. Optimistická skutočnosť vyplývajúca zo správy je, že ich počet postupne klesá. V prvej správe z jesene 2011 ich bolo sedem z desiatich, napísal denník Verdens Gang.

Tí, čo prežili, majú problémy so štúdiom. Šesťdesiat percent z nich uviedlo, že má horšie študijné výsledky ako pred udalosťami z 22. júla.

Britský denník The Guardian informoval o súťaži, ktorej cieľom je nájsť podobu pamätníkov Breivikových obetí. Nórska vláda vyčlenila na projekt 17 miliónov nórskych korún. Víťazi súťaže by mali byť vyhlásení na jar 2014.

„Hľadáme nápady od vizuálnych umelcov, architektov, sochárov a krajinných architektov z celého sveta, aby mohli vzniknúť spomienkové miesta pre rodiny obetí aj pre nórsku verejnosť ako celok,“ povedal Jörn Mortensen z vládnej umeleckej agentúry Koro.

Plánované sú dva pamätníky – jeden vo štvrti vládnych úradov v Osle, kde Breivik pomocou bomby nastraženej v automobile zabil osem ľudí a ďalších 209 zranil, a druhý v okrese Hole, odkiaľ je výhľad na ostrov Utöya. Tam o dve hodiny neskôr Breivik postrieľal 69 účastníkov letného tábora a 110 spôsobil zranenia.

V centre nórskej metropoly bude najprv postavený provizórny pamätník, pretože tu prebieha rozsiahla rekonštrukcia vládnej štvrte, ktorej cieľom je lepšie zabezpečenie tejto lokality po teroristických útokoch. Neskôr tu bude vztýčený trvalý pomník.

Umelci sa podľa nórskych úradov môžu inšpirovať zbierkou predmetov, ktoré boli zozbierané na mieste útokov aj počas vlaňajšieho súdu s Breivikom a sú uložené v nórskom národnom archíve. Sú medzi nimi listy a kresby zanechané na mieste masakrov, twittering a facebookoveé správy a dokonca aj kompost vytvorený z miliónov kvetín, ktorými si nórski občania uctili mŕtvych.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Anders Breivik #problémy #pamätník #výročie #obete