Carnajev chce do tímu obhajcov ďalšieho experta na trest smrti

Američan čečenského pôvodu Džochar Carnajev obžalovaný z aprílového bombového útoku na bostonskom maratóne požiadal, aby mohol do svojho tímu obhajcov prizvať ďalšieho známeho experta na trest smrti a na otázky terorizmu.

16.07.2013 08:19
Carnajev Foto: ,
Džochar Carnajev
debata (1)

Pri útoku 15. apríla v cieli bostonského maratónu vybuchli dve nálože v tlakových hrncoch, ktoré zabili troch ľudí a 264 ďalších zranili. Bomby podľa žaloby vyrobili útočníci pomocou textov al-Káidy na internete. Štvrtým zabitým je policajt, ​​ktorého devätnásťročný Džochar Carnajev so svojím starším bratom Tamerlána údajne zastrelili na úteku. Tamerlán bol nakoniec usmrtený pri prestrelke s políciou. V apríli verejná obhajkyňa Miriam Conradová požiadala sudcu, aby vymenovali renomovaných právnikov Judy Clarkeovú a Davida Brucka za obhajcov Carnajeva.

Právničku zo San Diega Clarkeovou, ktorá je špecialistkou na trest smrti, sudca schválil, žiadosť o vymenovanie Brucka ale zamietol. Medzi predošlých klientov Clarkeovej patril napríklad Ted Kaczynski prezývaný Unabomber, ktorý bol odsúdený za spáchanie niekoľkých bombových útokov na univerzity a aerolinky. V poslednej dobe obhajovala napríklad Jareda Loughnera, ktorý zastrelil na politickom mítingu šesť ľudí a postrelil kongresmanku Gabriele Giffordsovú.

Teraz, keď si Carnajev vypočul obžalobu pozostávajúcu z 30 bodov, z ktorých v 17 mu hrozí trest smrti, prípadne doživotie, znovu jeho advokáti naliehajú na to, aby sa mohol k tímu pripojiť aj Bruck. Poukazujú pritom na rozsiahle skúsenosti tohto právnika s prípadmi, v ktorých figuroval trest smrti.

Bruck napríklad obhajoval muža obvineného z únosu lietadla spoločnosti PanAm, ktoré malo namierené z pakistanského Karáčí do New Yorku v roku 1986 či strojcu atentátu na americké veľvyslanectvo v kenskom Nairobi v roku 1998. Carnajevovi advokáti argumentujú, že vzhľadom k obrovskému rozsahu prípadu bude Bruckova pomôcť potrebná.

Carnajev na súde minulý týždeň niekoľkokrát zopakoval, že sa cíti byť nevinný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Džochar Carnajev #Bostonský maratón #obhajoba