Pussy Riot nakrútili ďalšie video útočiace na Putinov režim

Ruská dievčenská punková skupina Pussy Riot, známa hlavne súdnym procesom kvôli výtržnosti v pravoslávnom chráme proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi, nakrútila nový klip, nazvaný "Ako v červenom väzení".

16.07.2013 18:37
Pussy Riot Foto:
Ilustračné foto
debata (21)

Na mušku si zamaskované punkerky zobrali opäť Putinov režim, prirovnávaný k iránskemu, ruskú závislosť na exporte ropy i „zlodejiny“ na vrcholkoch moci.

Ruské súdy vlani odsúdili dve členky na dva roky odňatia slobody, tretia punkerka vyviazla s podmienkou. Nezadržané členky sa takmer rok po súdnom procese rozhodli nakrútiť nový klip, aby tak dali najavo, že ruský štát nad skupinou nevyhral.

„Dopracovali sme sa na samú podstatu, prečo sú naše kamarátky za mrežami, ale Putin a jeho priatelia nie,“ povedala v rádiu Sloboda punkerka s prezývkou Grelka. Vlani štátny rozpočet utŕžil na vývoze ropy sedem biliónov rubľov, ale „tie peniaze vidia len Putin a pár jeho kamarátov“. A preto sa punkerky rozhodli vytvoriť klip, v ktorom okrem iného potierajú ropou portrét blízkeho Putinovho spolupracovníka Igora Sečina, bývalého podpredsedu vlády. Ten sa stal šéfom ropného koncernu Rosnefť.

Podľa stanice je teraz členkami Pussy Riot asi 15 ľudí, a tak aj text je „trochu rôznorodý“, keďže každá mala napísať aspoň riadok. Uznávaní ruskí hudobníci podľa kritika Alexandra Čeparuchina sotva budú punkerky považovať za svoje kolegyne, ale kapela má fanúšikov hlavne v cudzine.

21 debata chyba