Trafiky sú v Maďarsku už len národné

Firemná tabuľa s nápisom Nemzeti dohánybolt, nepriehľadný výklad a na ňom nálepka s osemnástkou v červenom kruhu... Zahraniční turisti sú bezradní.

17.07.2013 09:03
Viktor Orban Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (18)

„Čo to tak môže byť?“ háda jeden z nich v centre Budapešti pred kamerou spravodajského portálu HÍR24. „Žeby sexshop?“

Ani jeden z opýtaných cudzincov neuhádol, že má pred sebou jednu z 5 200 nových trafík, presnejšie povedané „národných predajní tabaku“. Od uplynulej polnoci si v Maďarsku možno kúpiť cigarety len u predajcov, ktorí získali koncesie od štátu. Ten má už od začiatku júla vyhradený monopol na maloobchodný predaj tabakových výrobkov. Na prechodné obdobie dvoch týždňov však umožnil dopredať zásoby zanikajúcim starým trafikám.

Lehota sa dnes končí a nielen Maďari závislí od tabakového dymu s napätím čakajú, ako sa to v praxi prejaví. Fajčiari z malých dedín a mestských okrajových štvrtí rátajú, koľko kilometrov budú musieť nabehať, kým sa k predmetom svojej závislosti dostanú. Počet predajných miest tabakových výrobkov sa totiž deväťnásobne znížil. Vo vyše tisícke malých obcí, kde sa o koncesiu nikto neuchádzal, sa cigarety nedajú kúpiť vôbec. A kým v rušných mestských centrách sú národné predajne tabaku takmer na každom rohu, na perifériách je ich ako šafranu.

Komplikácií sa obávajú aj obce pri Balatone, ktoré žijú z turistického ruchu. Štát im pridelil koncesie na trafiky podľa počtu stálych obyvateľov a nezohľadnil, že v čase vrcholiacej letnej sezóny sa v nich zdržiava aj desaťnásobne viac ľudí.

Takmer 48-tisíc doterajších predajcov cigariet si dobre rozmyslí, či niekomu ilegálne predajú čo i len škatuľku cigariet. Pokuta je od 17-tisíc do 1,7 milióna eur. Prísne postihy až po odobratie licencie čakajú aj trafikantov, ak obslúžia neplnoletých zákazníkov. Deti do osemnásť rokov do predajne tabaku nesmú ani vstúpiť. Mnohí rodičia sa na to sťažujú. Zdá sa im nelogické, že v nových trafikách sa môže predávať zmrzlina, nanuky, čokoláda, cukríky či osviežujúce nápoje a dieťa nesmie vojsť dnu, aby si vybralo.

Podľa pôvodného zámeru sa v nových trafikách mali predávať iba fajčiarske potreby. Zákonodarcovia však postupne rozširovali povolený sortiment. Národné predajne tabaku tak ponúkajú aj noviny a časopisy, alkoholické i nealkoholické nápoje či kávu. Doterajší predavači tlače, obchodníci s potravinami, ale aj cukrári a kaviarnici to považujú za nekalú konkurenciu. Nejde len o to, že tí, čo sú závislí od nikotínu, si s cigaretami môžu zaobstarať aj produkty, ktoré dovtedy kupovali inde. Noví trafikanti majú aj ďalšie privilégiá. Smú napríklad predávať alkohol celú noc aj v obciach či mestských štvrtiach, kde to potravinové obchody majú od desiatej večer zakázané. Združenie prevádzkovateľov malých predajní predpokladá, že do konca roka skrachujú tisíce obchodíkov a večierok.

Podľa ľavicovej opozície pri veľkom prerozdelení tabakového trhu vládnemu Fideszu nešlo o nič iné, ako o rozdanie trafík svojim verným stúpencom. Socialisti tvrdia, že strana premiéra Viktora Orbána sa rozhodla zvýhodniť ich ešte aj zdvojnásobnením marže, čo podľa odhadov zvýši cenu škatuľky cigariet v priemere o 40 až 50 percent. Experti varujú, že to môže viesť k nevídanému rozmachu čierneho trhu a následne aj mnohomiliardového výpadku plánovaných príjmov štátneho rozpočtu. Doteraz pašované cigarety tvorili len asi päť percent tabakového trhu, ich podiel sa však podľa odhadov niekoľkonásob­ne zvýši.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba