Mandela oslavuje 95. narodeniny, jeho stav sa zlepšuje

Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela, ktorý dnes oslavuje 95. narodeniny, je stále v nemocnici, jeho zdravotný stav sa ale zlepšuje.

18.07.2013 07:45
Nelson Mandela Foto: ,
Nelson Mandela
debata (1)

Oznámil to juhoafrický prezident Jacob Zuma. Bojovník proti apartheidu je hospitalizovaný už od 8. júna kvôli opätovnej pľúcnej infekcii. V jednej chvíli na konci júna bol jeho stav natoľko vážny, že obyvatelia krajiny očakávali oznámenia o jeho úmrtí.

„Madiba zostáva v nemocnici, lekári ale potvrdili, že sa jeho zdravotný stav vytrvalo zlepšuje,“ citovala agentúra Reuters juhoafrického prezidenta, ktorý použil kmeňové meno nositeľa Nobelovej ceny za mier.

Mandelovo dnešné životné jubileum je pre Juhoafrickú republiku významným sviatkom. Narodeniny juhoafrického exprezidenta si pripomína aj OSN, ktorá dnešok vyhlásila za Medzinárodný deň Nelsona Mandelu. Ľudia by podľa OSN dnes mali 67 minút robiť dobro, pretože legendárny bojovník proti apartheidu bol politicky činný 67 rokov. Juhoafrický vodca sa kvôli svojmu zdravotnému stavu žiadnych osláv nezúčastní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #juhoafrický prezident #Nelson Mandela