Putinovho kritika Navaľného odsúdili na päť rokov väzenia za spreneveru

Ruský súd v Kirove odsúdil opozičného predáka Alexeja Navaľného za spreneveru na nepodmienečný trest päť rokov odňatia slobody.

18.07.2013 09:16 , aktualizované: 11:33
Alexej Navaľný Foto:
Ruský opozičný líder Alexej Navaľný
debata (23)

Obhajoba sa chce odvolať. Odsudzujúci rozsudok však zrejme prekazí jeho politické ambície, či už ide o septembrové voľby moskovského starostu či budúce prezidentské voľby v roku 2018.

Podľa prokuratúry stál Navaľný za spreneverou v súvislosti s nepovoleným predajom dreva a štátu spôsobil škodu vo výške 16 miliónov rubľov (388-tisíc eur). Stať sa tak malo v roku 2009, keď bol poradcom guvernéra kirovského regiónu. Navaľný už predtým odmietol obvinenia ako absurdné a proces označil za politicky motivovaný. Ako uviedol na Twitteri, sudca len jednoducho zopakoval obvinenia prokuratúry a súhlasil s nimi.

Navaľný, jeden z najcharizma­tickejších ruských opozičných lídrov, už strávil dva 15-dňové tresty vo väzení za organizovanie protestov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na svojom blogu často zverejňuje podozrenia z korupčného správania sa najvyšších ruských predstaviteľov a je preto tŕňom v oku viacerých z nich. Mesto Moskva v stredu schválilo kandidatúru 37-ročného opozičného aktivistu na post moskovského starostu vo voľbách 8. septembra. Uvažoval tiež o kandidatúre v prezidentských voľbách v roku 2018.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj