Súd poslal Putinovho soka za mreže. Dal Rusku Mandelu?

Na jar 2018, keď sa chystal ako protikandidát zabrániť znovuzvoleniu prezidenta Vladimira Putina, by mal sedieť ešte za mrežami.

19.07.2013 08:44
Navaľnyj Foto:
Päť rokov - toľko by si mal odsedieť za mrežami Alexej Navaľnyj, popredný kritik režimu Vladimira Putina.l
debata (8)

Alexeja Navaľného (37), organizátora najmasovejších protivládnych protestov za takmer 13 rokov, čo je Putin pri moci, poslal vo štvrtok súd v Kirove na päť rokov do väzenia.

„Jeho vina je plne preukázaná. Nijaký dôkaz nepotvrdzuje tvrdenie Navaľného, že je prenasledovaný z politických dôvodov,“ citovala sudcu Sergeja Blinova agentúra Interfax. Obžalovaného, ktorý je známy ako zarytý bojovník proti korupcii a okrádaniu štátu, súd uznal vinným zo sprenevery 16 miliónov rubľov (asi 388-tisíc eur) v štátnej drevárskej firme Kirovles. Nezákonne obohatiť sa vraj mal sprostredkovaním predaja dreva za nevýhodné ceny pre štát v roku 2009, keď pôsobil ako poradca liberálneho gubernátora Kirovskej oblasti. Popri nepodmienečnom treste straty slobody súd Navaľnému uložil aj pokutu takmer 12-tisíc eur.

Nielen preto, že svet včera oslavoval 95. narodeniny prvého černošského prezidenta Južnej Afriky, Navaľného ihneď viacerí označili za ruského Nelsona Mandelu. „Stáva sa z neho mučeník, ruský Mandela,“ povedala pre BBC Lilia Ševcovová, analytička Moskovského Carnegieho centra. Podľa Michaila Deliagina, šéfa Inštitútu problémov globalizácie, je to obrovská chyba Putinovho režimu.

„Predpokladal som, že ho zničia ako politika, že dostane podmienečný trest, alebo ho oslobodia a pripustia k volebnej fraške v Moskve. Veď vládna strana mu zozbierala potrebné podpisy od členov mestskej rady, aby mohol kandidovať v septembri na primátora a aby tak legitimizoval tie voľby. Všetci by videli, že s režimom tesne spolupracuje, prijal jeho pomocnú ruku, a to by ho zdiskreditovalo v očiach odporcov Putina. Namiesto toho z neho začali robiť Mandelu,“ povedal pre Pravdu Deliagin. „Je to prejav degradácie našej vládnucej kliky. Režim už nedokáže uvažovať v logických politických súvislostiach a výhradne sa spolieha na zastrašovanie a pomstu,“ dodal.

Volebný štáb Navaľného, ktorého úrady len deň predtým oficiálne zaregistrovali za vyzývateľa súčasného primátora ruskej metropoly, blízkeho priateľa Putina, včera oznámil, že z volieb odstupuje. Štáb bude odteraz agitovať za bojkot „volebnej frašky“.

Rozsudok označili za spochybnenie právneho štátu Európska únia i Spojené štáty. Kriticky sa však o ňom vyjadrili aj viacerí liberáli blízki šéfovi Kremľa. „Rozsudok nad Navaľným vyzerá ani nie tak na trest, ako skôr pokus izolovať ho od spoločenského života a volebného procesu,“ napísal na Twitteri dlhoročný minister financií Alexej Kudrin, ktorému Putin vďačí za odštartovanie moskovskej kariéry. Podľa Kudrina ide o jasný príklad selektívnosti ruskej justície. „Takto možno odsúdiť ktoréhokoľvek úradníka, spojeného s vedením podnikov,“ dodal exminister.

„Či je vinný, alebo nie, to neviem,“ priznáva pre Pravdu Deliagin. „Ale keby bol členom Jednotného Ruska, tak za to, čo spravil v Kirove, by ho povýšili,“ dodal sarkasticky. Napriek tomu, že ide o očividne politické zúčtovanie s protivníkom, ktoré so spravodlivosťou má máločo spoločné, analytik neočakáva, že by masové protesty mohli otriasť Putinovým režimom. „Zíde sa nepovolená demonštrácia, nejakých tritisíc ľudí. Zbije ich polícia. A hotovo,“ predpovedá. Podľa šéfanalytika Centra politických technológií Alexeja Makarkina v Rusku dnes nie je taká spoločenská atmosféra, v ktorej by zatknutie opozičného lídra mohlo spustiť vážnejšie otrasy.

„Mnohí si uvedomujú, že ide o politický rozsudok, ale nepoburuje ich to,“ hovorí pre Pravdu. „Ak ťa politicky prenasledujú, sám si si na vine, nemal si vytŕčať a vyskakovať proti vládnej moci,“ opisuje Makarkin myšlienkový pochod radového Rusa, ktorého zaujíma iba vlastný osobný život, rodina, práca, mzda, tovar v obchodoch a o politiku sa nestará.

Napriek politickej ľahostajnosti veľkej časti Rusov Makarkin nevylučuje, že z Navaľného sa raz môže stať ruský Mandela. „Nebude to v najbližšej budúcnosti. Azda najskôr v strednodobej perspektíve… Spoločnosť je pripravená siahnuť po väznených politikoch ako po alternatíve, len keď má pocit, že vývoj dospel do slepej uličky. Kým je situácia viac-menej znesiteľná, tak ľudia nechcú riskovať. Smutným príkladom je Michail Chodorkovskij, bývalý ropný magnát s politickými ambíciami, ktorý sedí za mrežami už desiaty rok a málokto ho vníma ako mučeníka, kvôli ktorému treba zvrhnúť režim,“ pripomína analytik. „Napokon, aj Mandela si odsedel 27 rokov, kým sa stal prezidentom,“ dodáva s úsmevom.

„To, že posadili Navaľného za mreže, revolúciu nevyvolá. Ale ak nastane revolučná situácia, tak bude po ruke,“ hovorí Makarkin. Rusku hrozí ekonomická stagnácia, vládnuce politické elity prejavujú príznaky opotrebovania a aktívna časť spoločnosti predovšetkým vo veľkých mestách sa odcudzila vládnej moci," pripomína rizikové faktory pre Putinov režim.

Skutočnosť, že podľa nedávnej novely zákona páchateľ ťažkého trestného činu doživotne stráca pasívne volebné právo, podľa Makarkina nemusí znamenať definitívny koniec Navaľného politických ambícií. A to nielen preto, že opozičný aktivista sa chystá proti rozsudku odvolať. „Zákony nie sú večné,“ poznamenáva analytik. „Veď keď Mandelu zavreli do väzenia, bolo nemysliteľné, aby sa raz stal hlavou štátu. Podľa platných zákonov rasistického režimu mohol byť prezidentom len beloch. Apartheid však padol a pravidlá sa zmenili,“ dodáva.

Kto je Alexej Navaľnyj

  • Narodil sa 4. júna 1976, vyštudoval v Moskve právo a finančníctvo; má za sebou aj polročné štúdium na univerzite v Yale. Do ruskej politiky vstúpil v roku 2000 v radoch liberálnej strany Jabloko, z ktorej ho v roku 2007 ako nacionalistu vylúčili. Osobne sa zúčastnil na pochodoch ruských nacionalistov a dodnes sa netají kritickými názormi na prisťahovalectvo Kaukazanov.
  • Do boja s režimom sa po vylúčení z Jabloka pustil na vlastnú päsť. Preslávil sa tým, že kupoval zopár akcií pološtátnych koncernov, ako je plynárenský gigant Gazprom, ropná spoločnosť Rosnefť či mocná banka VTB, aby sa ako menšinový akcionár v súdnych bitkách domohol prístupu k informáciám o ich hospodárení. Následne vo svojom blogu odhaľoval prípady machinácií, sprenevery a korupcie. Vlani založil fond boja s korupciou, financovaný z darov sympatizujúcich podnikateľov.
  • V „horúcu zimu“ 2011–2012 sa stal hlavným organizátorom a charizmatickým tribúnom stotisícových demonštrácií proti podvodom v parlamentných a prezidentských voľbách. Pre vládne Jednotné Rusko vymyslel hanlivú prezývku Strana zlodejov a podvodníkov, ktorá ihneď zľudovela.
  • Väzenskú celu dôverne spoznal už predtým, ako ho včera odsúdili na päť rokov straty slobody. Za účasť v protivládnych demonštráciách bol dvakrát odsúdený na pätnásť dní za mrežami.
  • Politickými ambíciami sa netají: ohlásil zámer kandidovať v prezidentských voľbách na jar 2018. Mienil sa uchádzať aj post moskovského primátora; hoci jeho kandidatúru v pondelok oficiálne zaregistrovali, štáb Navaľného včera oznámil, že odstupuje, lebo spoza mreží septembrové voľby nemôže vyhrať.
  • Má povesť vzorného otca rodiny, s manželkou Juliou vychovávajú dvanásťročnú dcéru Darju a päťročného syna Zachara.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba