Súd v Rusku prepustil Navaľného

Ruský súd v piatok dočasne prepustil Alexeja Navaľného z väzenia, kam ho poslal hneď po štvrtkovom neprávoplatnom odsúdení na päťročné odňatie slobody.

19.07.2013 09:51 , aktualizované: 10:46
Putin, Navaľnyj Foto: ,
Protestujúci s transparentom „Putin sa bojí Navaľného“.
debata (9)

Opozičný predák tak môže na výsledok odvolania počkať na slobode, ale so zákazom vycestovať. Uväznenie Navaľného hneď vo štvrtok napadla ruská generálna prokuratúra, podľa ktorej je tento krok súdu neodôvodnený. Ku kladnému vybaveniu jej trochu prekvapivé sťažnosti podľa všetkého pomohli silné protesty, ku ktorým sa v mnohých veľkých ruských miest, vrátane Moskvy a Petrohradu, zišli tisíce ľudí.

Súd v meste Kirov asi 900 kilometrov severovýchodne od Moskvy uznal opozičného predáka Navaľného, a spolu s ním aj jeho údajného komplica Pjotra Oficerova, vinným zo sprenevery a poslal ho na päť rokov za mreže. Obhajoba dala najavo, že sa proti rozsudku odvolá. Sudca Sergej Blinov súčasne nariadil uväznenie Navaľného do vybavenia odvolania.

Podľa obžaloby opozičník ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009 zorganizoval podvod, pri ktorom bol lesnícky podnik Kirovles okradnutý o 10-tisíc metrov kubických dreva a tým poškodený o 16 miliónov rubľov. Navaľnyj to popiera.

Verdikt vyvolal kritiku v zahraničí, najmä na Západe, ale aj v Rusku, kde sa v mnohých veľkých miesách ešte v ten istý deň zišli tisíce ľudí na protesty. V Moskve sa podľa opozičných zdrojov zhromaždilo na 10-tisíc ľudí, proti ktorým zasiahli protiteroristické jednotky Omon a podľa policajných zdrojov ITAR-TASS zadržali kvôli narušovaniu verejného poriadku na 150 ľudí. Veľká časť z nich bola po vypočutí prepustená. V Petrohrade protestovalo okolo šiestich tisíc ľudí a polícia priznala 56 zadržaných. Za narušovanie verejného poriadku je v Rusku možné uložiť trest odňatia slobody po dobu 15 dní a pokutu vo výške až 300-tisíc rubľov.

9 debata chyba