Ak Rusnokov kabinet padne, Zeman údajne poverí Němcovú

Ak by česká vláda úradníkov Jiřího Rusnoka nezískala dôveru v Poslaneckej snemovni, a prezident Miloš Zeman by tak musel hľadať nového premiéra, obrátil by sa zrejme na Miroslavu Němcovú (ODS) než na Bohuslava Sobotku (ČSSD).

23.07.2013 16:24
Miroslava Němcová Foto: ,
Miroslava Němcová
debata (8)

V rozhovore pre Českú televíziu to uviedol hradný kancelár Vratislav Mynář. Musel by však platiť predpoklad, že pravicová koalícia bude mať väčšinu 101 hlasov.

„V druhom kole by pán prezident veľmi zvažoval poveriť o zostavenie vlády pravicovú koalíciu,“ vyhlásil Vratislav Mynář. „Verím, že sa ľavica bude snažiť byť veľmi zodpovedná, aby pán prezident nebol nútený dať v druhom kole mandát pravici. Samozrejme len vtedy, ak bude platiť stojednotková väčšina.“

Vláda Jiřího Rusnoka, ktorú Miloš Zeman vymenoval proti vôli väčšiny strán zastúpených v snemovni, bude dolnú komoru žiadať o dôveru najneskôr 8. augusta. Pravicové strany ju odmietajú, trvajú na obnovení trojkoaličnej vlády ODS – TOP 09 – LIDEM a argumentujú tým, že v dolnej komore majú potrebnú väčšinu. Ľavicová ČSSD preferuje cestu predčasných volieb, v posledných dňoch nejasným „áno" pripúšťa podporu Rusnokovej vlády, rozhodnúť sa však chce na začiatku augusta.

Miroslava Němcová (druhá vľavo) na archívnej... Foto: Reuters, PETR JOSEK
Miroslava Němcová Miroslava Němcová (druhá vľavo) na archívnej fotografii počas menovania Rusnokovej vlády.

„Ak sociálna demokracia silou svojich mandátov nebude chcieť hlasovať za vládu pána Rusnoka, potom sa situácia otáča,“ konštatoval Mynář. „Pán predseda ČSSD by musel byť minimálne David Copperfield alebo Harry Potter, na počty za sociálnu demokraciu mi to nevychádza,“ odkázal s tým, že sociálnym demokratom sa zrejme väčšinu v Snemovni zostaviť nepodarí, a situácia tak nahráva pravici: „Počty sú jednoduché, je to pravdepodobnejšia možnosť. “

S podporou vlády váhajú aj komunisti

Podporu Rusnokovej vláde Zeman už tretí deň vyjednával na zámku v Lánoch. Prijal predsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika. Jasné slovo o tom, či komunisti úradnícu vládu v Poslaneckej snemovni podporia, ale nepadlo. Koministi sa chcú rozhodnúť až pred hlasovaním, rovnako ako ČSSD a Veci Verejné.

„Čo sa týka existencie Rusnokovej vlády, musia prebehnúť rokovania v najvyššom straníckom orgáne, potom v poslaneckom klube. Rozhodnutie je úplne na poslancoch, ale KSČM v takto závažných udalostiach hlasuje vždy jednotne,“ uviedol po stretnutí s prezidentom Kováčik. „Ako budeme hlasovať, rozhodne sa na zasadnutí poslaneckého klubu, ktoré sa uskutoční pred schôdzou snemovne.“ Podľa Kováčika, prvé vyjadrenia by mohli byť jasné pravdepodobne 6. alebo 7. augusta.

O podpore vlády už s komunistami rokoval pred týždňom Jiří Rusnok, ktorý následne povedal, že s KSČM zdieľa napríklad snahu o proinvestičný rozpočet. Šéf Koministov Vojtěch Filip uviedol, že pre stranu bude kľúčové, aby kabinet súhlasil s predčasnými voľbami, podporu mu však vtedy ešte nesľúbil.

8 debata chyba