Zeman chce 101 overených podpisov. Má virózu, tvrdí Němcová

Český prezident Miloš Zeman bude žiadať 101 notársky overených poslaneckých podpisov od ODS a TOP 09 ako podmienku na úvahy, či stranám bývalej vládnej koalície umožní prípadný druhý pokus na zostavenie vlády.

24.07.2013 20:13
Miroslava Němcová Foto: ,
Miroslava Němcová
debata (24)

Potenciálna pravicová premiérka Miroslava Němcová pre Českú televíziu uviedla, že sama odmieta takúto požiadavku splniť, ak ju prezident myslí vážne. Podľa nej môže ísť aj o žart, alebo „prudkú letnú virózu“.

V rozhovore pre ČTK Zeman spomenul nedávne stretnutie s lídrami klubov ODS a TOP 09 Marka Bendu a Petra Gazdíka, pri ktorých údajne pravicových politikov požiadal, aby mu v prípade, že bude nutné pristúpiť na druhý pokus vymenovať vládu, znova priniesli zoznam s podpismi 101 poslancov. „Dokonca som ich zdvorilo požiadal, aby boli notársky overené,“ poznamenal. Na otázku, či pravica vtedy po prípadnom neúspechu Rusnokovej vlády druhý pokus dostane, Zeman odpovedal: „Nedostanú druhý pokus, keď to neurobia“.

Němcová: V snemovni existuje väčšina

„Buď si pán prezident zo všetkých strieľa a myslí to ako veľký žart, alebo dostal prudkú letnú virózu. Alebo to myslí vážne a v tom prípade by som sa musela opýtať, ktorého notára požiadal, aby mu dal potvrdenie na vznik Rusnokovej vlády. Ktorého notára alebo odborníka napríklad zo SPOZ – strany Zemanovcov?“ reagovala Miroslava Němcová z ODS.

Podľa jej slov v snemovni väčšina existuje a odmieta jej spochybňovanie. Ide podľa nej o hrubý nátlak od Zemana na snemovňu, ktorý spochybňuje poslancov ako držiteľov mandátu. „Odmietam ísť a v žiadnom prípade nepôjdem naproti pánovi prezidentovi v jeho požiadavke, aby sme podpisy notársky overili,“ konštatovala Němcová. To by Zeman podľa nej mohol podobnú požiadavku klásť pri každom schválení zákona snemovňou, ako ho sám podpíše.

Parlament má taký diktát z Hradu jednoducho odmietnuť a vôbec o ňom nepremýšľať. Ide podľa Němcovej o alibi, ktoré má priniesť Rusnokovej vláde čo najdlhší čas na vládnutie v demisii po prípadnom vyslovení nedôvery snemovňou.

O druhý pokus sa stále snaží aj Bohuslav Sobotka

Predseda ľavicovej ČSSD Bohuslav Sobotka v stredu vyhlásil, že je presvedčený, že mu prezident Miloš Zeman dá šancu zostaviť vládu, ak kabinet Jiřího Rusnoka nezíska dôveru. "Verím, že sa prezident Miloš Zeman bude riadiť pri prípadnom udelení druhého pokusu zostaviť vládu ústavnými zvykmi a poverí zostavením vlády víťaza volieb do Poslaneckej snemovne tak, aby nepotvrdil legitimitu vlády založenej na politických subjektoch, ktoré nikto nevolil, a nezverí zostavenie vlády do rúk pochybnej koalície, "uviedol.

Nárok na pokus zostaviť kabinet Zeman šéfovi ČSSD neupiera, sociálni demokrati vyhrali posledné voľby v roku 2010. Možnosť zostaviť vládu by vraj Sobotka dostal pri prvom pokuse, keby chcel. „Ak by Bohuslav Sobotka ako predseda ČSSD o prvý pokus žiadal, dostal by ho. Práve preto, že pri prvom pokuse môže prezident trochu viac riskovať. Bohužiaľ, Sobotka to niekoľkokrát verejne odmietol,“ pripomenul Zeman.

24 debata chyba