Vykoľajený vlak v Španielsku bol v perfektnom stave

Vlak, ktorého vykoľajenie pri španielskom pútnickom meste Santiago de Compostela v regióne Galícia si stredu večer vyžiadalo 80 mŕtvych a asi 140 zranených, nemal žiadne technické problémy a kontrolou prešiel len pár hodín pred tragédiou.

25.07.2013 14:40 , aktualizované: 18:39
Španielsko, vlak, nehoda Foto: ,
Záchranári pomáhajú obetiam stredajšieho vlakového nešťastia neďaleko španielskeho mesta Santiago de Compostella.
debata (8)

Vo štvrtok to uviedol šéf štátnej železničnej spoločnosti Renfe Julio Gómez-Pomar Rodríguez. „Vlak prešiel inšpekciou v to ráno,“ povedal rozhlasovej stanici Cadena Cope. Vlaky kontrolujú po prejdení každých 7 500 kilometrov, takže údržba je podľa neho „perfektná“.

O príčinách nehody sa zatiaľ len špekuluje, podľa médií je však za všetkým prekročenie povolenej rýchlosti. Rušňovodič povedal vyšetrovateľom, že vlak išiel až 190-kilometrovou rýchlosťou v mieste, kde je povolených len 80 kilometrov za hodinu. Prílišnú rýchlosť označil za pravdepodobnú príčinu aj španielsky minister dopravy Rafael Catala.

„Stále však čakáme na výsledky vyšetrovania súdnej komisie ako aj komisie zriadenej naším ministerstvom,“ povedal Catala. Presnú rýchlosť súpravy ukáže vyšetrovateľom čierna skrinka, ktorú ešte nepreskúmali. K vykoľajeniu prišlo v zákrute tesne predtým, ako vlak vstúpil do pútnického mesta Santiago de Compostela.

Medzi obeťami zrejme nie sú Slováci

Medzi obeťami vlakového nešťastia v Španielsku by nemali byť Slováci. Potvrdil to vo štvtok popoludní slovenský rezort diplomacie. „Bolo potvrdených 78 obetí, ale asi 20 ľudí je veľmi ťažko zranených, tri ošetrované osoby nie sú vôbec ešte identifikované, čo znamená, že ostatní ošetrovaní (celkom 145 osôb) sú už identifikovaní. Podľa našich informácií medzi nimi Slováci nie sú,“ povedal Peter Susko z ministerstva zahraničných vecí.

Identifikácia bude podľa neho trvať najmenej do piatku. Ako Susko ďalej vysvetlil, keďže vo štvrtok je Deň Galície, najvýznamnejší sviatok Galícijčanov, vlakmi sa domov z Madridu vracali predovšetkým domáci.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #havária #Santiago de Compostela