Rozdeľovanie postov v Bruseli sa začína. Posunie sa Barroso do NATO?

Komu ešte neponúkli post v medzinárodných organizáciách, mal by sa na budúci rok prihlásiť v Bruseli. Zmení sa Európska komisia (EK) na čele s portugalským predsedom Josém Manuelom Barrosom.

26.07.2013 08:42
José Barroso Foto: ,
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso
debata (6)

Odchádza aj šéfka pre zahraničnú politiku EÚ a britská eurokomisárka Catherine Ashtonová. Uvoľní sa tiež miesto predsedu Európskej rady, ktoré teraz zasa zastáva Belgičan Herman Van Rompuy. A rovnako sa uprázdni stolička generálneho tajomníka NATO. Na nej teraz sedí Dán Anders Fogh Rasmussen.

Samozrejme, nie každý, kto sa v Bruseli prihlási, nejaké miesto dostane. Pravdupovediac sa zdá, že rozdeľovanie sa už začína. A v strede pozornosti je zrazu Barroso. V bruselských kuloároch sa šušká, že predseda Európskej komisie sa možno len presťahuje o pár ulíc ďalej. Vraj by mohol prevziať post šéfa NATO. Na priamu otázku, či by ho takáto kariérna zmena zaujímala, však dal Barroso v stredu novinárom len veľmi vyhýbavú odpoveď. EK práve prezentovala návrh, ako zlepšiť výkonnosť európskeho obranného priemyslu. Brusel sa tiež už pripravuje na decembrový summit EÚ. Jeho téma bude európska obranná a zahraničná politika.

"Táto komunikácia nemá nič spoločné s mojou budúcnosťou,“ odpovedal Barroso na otázku o možnom presune do NATO. "Má to niečo spoločné sd prítomnosťou Európskej komisie, ktorá sa rozhodla prispieť do toho, čo pokladáme za mimoriadne dôležitý krok na európskej úrovni. Takže akékoľvek spojenie medzi touto komunikáciou a tým, čo môžem alebo nemôžem robiť v budúcnosti, je jednoducho špekulácia,“ citoval Barrosa portál EurActiv.

Súčasný predseda EK by mohol pokračovať vo svojej funkcii aj naďalej. Komisiu však už viedol dve funkčné obdobia. Je nepravdepodobné, že by dostal aj tretie. Na budúci rok sa konajú voľby do europarlamentu. Európske politické strany by mali v kampani pred nimi predstaviť kandidátov na šéfa komisie. Všetko však bude ešte závisieť od zložitých kuloárnych rokovaní, ktoré asi budú zahŕňať všeobecnejšiu dohodu o všetkých uvoľnených postoch.

Bez práce pritom v roku 2014 vraj nechce zostať ani súčasný generálny tajomník NATO Rasmussen. Podľa dánskeho denníka Politiken má záujem o post Van Rompuya či Ashtonovej. Podobné ambície údajne má i súčasná dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. Ak sa Barroso rozhodne uchádzať o najvyšší post v Severoatlantickej aliancii, už teraz má podľa EurActivu veľkého súpera. Je nim súčasný belgický minister obrany Pieter De Crem. Momentálne je vraj v diplomatických kruhoch NATO práve on najväčším favoritom. O kreslo by sa však mohli mať záujem aj Nemci, konkrétne šéf rezortu obrany Thomas de Maizière. A ešte nedávno mal vraj veľmi dobre rozdané karty bývalý taliansky podpredseda Európskej komisie Franco Frattini. Na medzinárodnej scéne by ho brali, nemá však podporu v rodnej krajine. A bez toho je jeho seriózna kandidatúra nemožná.

Veľké obchody s diplomatickými postami sa môžu začať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Brusel #Barosso #NATO