Prokuratúra obvinila zvrhnutého egyptského prezidenta Mursího

Prokuratúra uvalila dva týždne väzby na zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího kvôli údajnému sprisahaniu s palestínskym Hamasom.

26.07.2013 11:03 , aktualizované: 11:18
Mursí Foto:
Zvrhnutý egyptský prezident Muhammad Mursí
debata (1)

Prokurátor zároveň exprezidenta obvinil v súvislosti so zabitím väzňov a dôstojníkov a s únosom vojakov. S odvolaním sa na egyptské médiá to oznámila agentúra Reuters.

Armáda Mursího odstránila kvôli trvajúcim politickým nepokojom 3. júla a držala ho doteraz na neznámom mieste. Podľa piatkového oznámenia egyptskej tlačovej agentúry MENA má byť vo väzbe dva týždne, počas ktorých bude vypočúvaný.

O napojení Mursího a Moslimského bratstva, za ktoré bol vlani zvolený, na Hamas sa hovorí dlhší čas. Práve radikálne palestínske hnutie, ktoré vzniklo ako palestínska odnož egyptského Moslimského bratstva, vraj v revolučnom roku 2011 pomohlo Mursímu a jeho spojencom utiecť z väzenia. V roku 2011 vypukli v Egypte protivládne protesty, pre ktoré odstúpil Mursího predchodca Husní Mubarak.

Mursí tvrdí, že sa z väznice dostal vďaka miestnym obyvateľom. Pomoc pri úteku popiera aj Hamas.

Jeho vedenie však tento týždeň uzavrelo televíznu stanicu Al-Arabíja v Gaze za to, že údajne vysielala klamstvá o napojení Hamasu na Mursího a jeho stúpencov. Podľa čerstvých informácií televízie poskytol Hamas niektorým členom Moslimského bratstva útočisko v hoteli v Gaze.

V Egypte je stíhaný nielen Mursí ale aj vedenie bratstva. Tento týždeň bol obnovený príkaz na zatknutie jeho vodcu Muhammada Badího, ktorý sa teraz skrýva.

Pan Ki-mun žiada o prepustenie Mursího

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun vyzval vo štvrtok egyptské ozbrojené sily, aby prepustili prezidenta Muhammada Mursího, ktorého zvrhla a zatkla armáda pred tromi týždňami. Pan žiada, aby boli „Mursí a ďalší vedúci predstavitelia Moslimského bratstva prepustení na slobodu a aby boli ich prípady transparentne vyšetrené“. Na piatok vyzvali armáda aj Moslimské bratstvo svojich prívržencov na protestné demonštrácie.

Armáda medzičasom vyvinula tlak na Mursího prívržencov. Vo štvrtok večer dala islamistom 48 hodín na to, aby sa zúčastnili na „politickom procese zmierovania“. V opačnom prípade sa musia pripraviť na tvrdšie postupy, citovali egyptské médiá vyhlásenie armády s názvom Posledná šanca. Moslimské bratstvo, z ktorého pochádza aj Mursí, vo vyhlásení nie je konkrétne menované. Armáda v ňom oznámila novú stratégiu boja proti „násiliu a terorizmu“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #Moslimské bratstvo #Hamas