Zlodeji diamantov kradnú ako vo filme, volajú ich Ružoví panteri

Piateho marca 2004, presne 11:45 dvaja muži vošli do zlatníctva Maki v Tokiu, aby spáchali najväčšiu lúpež v japonských dejinách. Jeden z mužov mal hnedé kožené rukavice a tašku s logom Cartier, druhý bol celý v čiernom. Nechali si ukázať náhrdelník Comtesse de Vendôme, majstrovské dielo zdobené 116 diamantmi v cene 24 miliónov eur.

26.07.2013 16:30
diamant, šperk Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

O minútu neskôr bezpečnostné kamery zachytili nasledujúcu scénu: Jeden z mužov vzal z tašky kus papiera, akoby chcel predavačovi niečo napísať. Keď sa k nemu zamestnanec sklonil, muž mu nastriekal do tváre štipľavý sprej. Jeho komplic rozbil kladivom sklo, ktoré chránilo náhrdelník, schmatol ho spolu s niekoľkýmidi­amantmi a obaja zlodeji potom vybehli z obchodu a ušli na motorke.

Celé to netrvalo ani 40 sekúnd. A ako píše denník Süddeutsche Zeitung, náhrdelník Comtesse de Vendôme od tých čias nikto nevidel. Bola to najlukratívnejšia lúpež zločineckého gangu, ktorý je tak neslávne známy, že mu policajti dali prezývku Ružový panter podľa obľúbenej komédie s popleteným francúzskym komisárom Clouseauom.

Nezabudnuteľné scény z filmu Ružový panter

Diamant v nádobke s pleťovým krémom

Zlodeji sa filmom zjavne inšpirovali. Pri policajnom záťahu v Londýne inšpektori našli diamantový prsteň v hodnote 600-tisíc eur ukrytý v nádobke s pleťovým krémom. Bol skrytý rovnako ako vo filme. Gang, ktorý podľa Interpolu už nakradol korisť v hodnote vyše 330 miliónov eur, sa neskôr stal svojím spôsobom mýtom: Najúspešnejšími zločinci na svete, ktorí vykrádajú zlatníctvo so zmesou kreativity a trúfalosti, a ukazuje sa, že sú vždy o niekoľko minút pred políciou.

Interpol sa stále snaží do ich siete preniknúť a tak Ružoví panteri nemajú úplne čisté skóre v unikní pred políciou. V priebehu niekoľkých rokov sa úradom podarilo pozatýkať rôznych členov a „poslíčkov“, ktorých gang najal na špinavú prácu. Naposledy tohto roku 18. júna bol jeden z členov gangu zadržaný juhovýchodne od Paríža a obvinený z ozbrojenej lúpeže a únosu v Nemecku.

Väčšina zločinov prebieha podľa podobného vzorca. Dobre oblečení zlodeji vojdú do zlatníctva v skupine dvoch až piatich osôb a predstierajú, že sú zákazníci. Často vopred obchod pozorujú celé týždne, aby zistili, kde sú uchovávané najcennejšie kúsky. A potom udrú. Dvaja muži ohrozujú zamestnancov a zvyšní uchmatnú toľko šperkov, koľko môžu pobrať do kufríkov.

Ako z hollywoodskeho scenára

Zlodeji si vopred preštudujú aj únikové cesty a všímajú si aj aká je vzdialenosť k najbližšej policajnej stanici. Dvere blokujú kufríkom, aby sa nezavreli, hneď keď sa spustí alarm. Bezpečnostné kamery klamú maskovaním – parochňami, slnečnými okuliarmi či líčidlami, a niekedy ich rozbijú rovnakým kladivom, ktorým roztrieštia sklenené pulty. Zakaždým ich taktika vyzerá ako niečo, čo vypadlo priamo z hollywoodskeho scenára.

V Ríme zviedla atraktívna žena syna zlatníka, aby jej prezradil, kde sú najdrahšie diamanty. V Dubaji narazili ukradnutým vozidlom značky Audi A8 do výkladnej skrine zlatníctva a vybielili obchod za sotva minútu. Vo francúzskom Saint-Tropez boli oblečení ako turisti a ušli na motorovom člne. Ukradnutý tovar sa často pašuje do ďalších krajín – napríklad schovaný v sendviči, dostane falošné doklady a v mnohých prípadoch sa znovu dostane na bežný trh. Polícia odhaduje, že za posledných desať rokov sa gangu podarilo ukradnúť šperky v hodnote štvrť miliardy eur.

Väznice sú plné malých rýb

Ewald Ebner z viedenskej odbočky Interpolu je jedným z hlavných „lovcov panterov“. „Väčšina zločincov, ktorých chytíme, sú nezamestnaní chlapíci, ktorí vykradnú obchod, aby mali nejaké peniaze na útratu,“ hovorí. Hrdo rozpráva o zatknutých, aj keď to sú len tie najmenšie ryby v gangu.

Väznice sú plné takzvaných poslíčkov, ktorí dostali pár sto eur, aby rozbili sklo výlohy a rýchlo utiekli. Sľúbili im síce postup v hierarchii gangu, ale väčšinou končia vo väzení. V Nemecku a v Rakúsku ich sedí viac ako 50, prakticky všetci pochádzajú z bývalej Juhoslávie. Veľa ďalších však zatiaľ nebolo dolapených a neexistujú žiadne stopy vedúce k ľuďom, ktorí stoja za lúpežami.

Ružoví panteri utiekli z väzenia

Zo švajčiarskeho väzenia vo štvrtok utiekli dvaja väzni vrátane člena známeho medzinárodného gangu Ružoví panteri špecializujúceho sa na krádeže šperkov po celom svete. Milanovi Poparičovi z Bosny a jeho spoluväzňovi Adrianovi Albrechtovi pomohli k úteku dvaja komplici, ktorí dodávkou prerazili bránu väzenského dvora a spustili streľbu na stráž vo väznici Orbe v kantóne Vaud. Obaja muži sú stále na úteku a pátrajú po nich desiatky policajtov. Poparič si odpykával trest vo výške šesť rokov a osem mesiacov za krádež šperkov vo švajčiarskom meste Neuchatel v roku 2009. Albrecht si odpykával sedemročný trest za viaceré zločiny. (SITA)

Interpol má špeciálnu pracovnú skupinu vyčlenenú na panterov. Nedávno vo Viedni jej členpovia diskutovali o novej stratégii. Nevyhnutná je najmä úzka medzinárodná spolupráca; mnohí z doteraz zadržaných zločincov malo niekoľko falošných alebo ukradnutých pasov. Ďalší z vyšetrovateľov, ktorý sa na viedenskej schôdzke zúčastnil, však pripustil, že dokonca aj detektívi sú pantermi tak trochu fascinovaní – zvlášť potom, keď si po oficiálnej časti stretnutia sadnú k pivu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lúpež #zlodeji diamantov #Ružový panter #Interpol