V Rusku sa obávajú, aby kauza Snowden neohrozila návštevu Obamu

V Rusku rastie nervozita v dôsledku stále častejších správ o možnom odvolaní pripravovanej návštevy prezidenta USA Baracka Obamu.

26.07.2013 16:05
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (69)

Cestu, plánovanú na začiatok septembra, by vraj mohol šéf Bieleho domu zrušiť kvôli kauze bývalého spolupracovníka tajných služieb USA Edwarda Snowdena. Američan sa zdržiava na moskovskom letisku a Washington Moskvu zatiaľ márne prehovára na jeho vydanie.

Denník Kommersant v piatok napísal, že rozhodnutie o zrušení Obamovej cesty zatiaľ nepadlo. Zdroje denníka na americkom ministerstve zahraničia uviedli, že o veci bude rozhodnuté v priebehu niekoľkých týždňov. Nejde vraj len o vývoj Snowdenovej kauzy, ale o celý komplex americko-ruských vzťahov.

Obama je vraj vystavený silným tlakom, aby do Ruska nešiel. Skutočnosť, že by sa prezident USA ocitol v Moskve v rovnakom čase, keď sa tam ukrýva stíhaný utečenec, by údajne Obamovi poškodila.

Predpokladá sa, že Snowden v Moskve nejaký čas zostane na základe dočasného azylu, ktorý mu ruské úrady zrejme poskytnú. Nepochybne by tak bol v Rusku prítomný aj počas Obamovej návštevy. Prezident by sa mohol ocitnúť v bezprostrednej blízkosti človeka, o ktorého vydanie sa osobne – a bezvýsledne – zasadzoval.

Návrhy na zablokovanie vzťahov s Moskvou zaznievajú čoraz častejšie z amerického Kongresu. Poslanci Senáte začali prerokovávať návrh zákona, ktorý by vystavil sankciám štáty, ktoré bránia Snowdenovmu vydaniu do USA. Je zrejmé, že Rusko by bolo medzi prvými.

Kremeľ doteraz podľa Kommersantu žiadne oficiálne informácie o ohrození Obamovej cesty nemá a na návštevu sa intenzívne pripravuje. Pokiaľ ide o Snowdena, prezident Vladimir Putin sa podľa jeho hovorcu o Snowdenov osud nezaujíma. Nestojí o to, aby tento prípad akokoľvek poškodil rusko-americké vzťahy, povedal novinárom hovorca Dmitrij Peskov.

Agentúra RIA Novosti v piatok napísala, že na najvyššej úrovni sa tento prípad neprerokováva, diskusiu o Snowdenovi vedie americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) s ruskou kontrarozvied­kou FSB.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #rusko-americké vzťahy