Egyptské bezpečnostné sily vraj zabili najmenej 70 stúpencov Mursího

Najmenej 70 ľudí prišlo v Káhire v noci na sobotu o život, keď bezpečnostné sily začali paľbu na stúpencov zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Oznámilo to v sobotu islamistické Moslimské bratstvo, za ktoré Mursí kandidoval v minuloročných prezidentských voľbách.

27.07.2013 08:10 , aktualizované: 09:14
egypt, Moslimské bratstvo, demonštrácia Foto: ,
Členovia Moslimského bratstva a stúpenci zvrhnutého egyptského prezidenta Mursího počas jednej z demonštrácii na námestí v Káhire.
debata (6)

Údaje o mŕtvych sa okamžite dajú len ťažko overiť. Egyptská redakcia televíznej stanice Al-Džazíra hovorí až o 120 obetiach ranného útoku a asi 4 500 zranených. Egyptský server Al-Ahram však napísal, že pri tomto zásahu zomrelo len desať ľudí.

„Nestrieľajú, aby zranili. Strieľajú, aby zabili,“ povedal hovorca Moslimského bratstva Džihad Haddád, ktorého citovala agentúra Reuters. „Zranenia spôsobené strelami sú na hlavách a na hrudi,“ dodal.

Násilie prepuklo na okraji tábora, kde islamisti už tri týždne nepretržite protestujú proti tomu, že armáda začiatkom júla Mursího zvrhla. Vojaci ho zosadili a zadržali po masových protestoch Egypťanov proti jeho rok trvajúcej vláde.

Podľa Haddáda polícia začala okolo 03:00 strieľať na demonštrantov granáty so slzným plynom. Krátko potom vraj začali lietať ostré projektily a zasahovať ľudí.

Podľa predchádzajúcich informácií televízie Al-Džazíra pri potýčkach, ktoré prepukli v piatok počas demonštrácií medzi odporcami a stúpencami Mursího, zomreli najmenej traja ľudia v Káhire a ďalších minimálne sedem ľudí v Alexandrii. Podľa denníka Al-Ahram bolo pri demonštráciách po celej krajine zranených cez 270 ľudí.

Hrozí nové napätie a pouličné nepokoje

V Egypte v sobotu vyprší ultimátum, ktoré dala armáda Moslimskému bratstvu, aby ukončilo pouličné protesty a pripojilo sa k návrhu politického riešenia situácie. Nie je jasné, ako bude armáda reagovať v prípade, že islamisti budú ďalej demonštrovať. V Tunisku sa očakáva pohreb nedávno zavraždeného tuniského opozičného politika Muhammada Brahmího.

Egyptská armáda, ktorá začiatkom júla prinútila egyptského prezidenta Muhammada Mursího odstúpiť, dala vo štvrtok jeho Moslimskému bratstve 48 hodín na to, aby ukončilo protesty a podporilo proces, ktorý má viesť k novým voľbám.

Bratstvo ale považuje odstránenie Mursího, ktorý vyhral minuloročné voľby hlavy štátu a mal vládnuť do roku 2016, za nelegálne a označuje ho za prevrat. Mursího prívrženci demonštrujú v Káhire prakticky denne.

Protesty v Tunisku si vyžiadali prvú obeť

V tuniskom meste Gafsa bol v sobotu počas demonštrácie proti štvrtkovej vražde opozičného politika zabitý jeden muž. Podľa agentúry Reuters ide o prvú obeť pri týchto protestoch.

Neznámi útočníci vo štvrtok v Tunisku zavraždili poslanca a šéfa jednej z opozičných strán Brahmího. Po februárovej smrti iného opozičného politika Šukrího Bilajda je to tento rok druhá politická vražda v krajine. Zločin vyvolal masové protesty v metropole Tunise, ale aj v iných mestách. Opozícia a Brahmího rodina vraždu pripisuje, rovnako ako tomu bolo v prípade Bilajda, islamskej vládnej Strane obnovy.

Brahmího pohreb sa mal konať v piatok, ale jeho stranícki kolegovia ho odložili z obavy, aby obrad neradikalizoval oponentov vlády. Brahmí by mal byť pochovaný v sobotu v Tunise neďaleko Bilajdovho hrobu. Podľa policajnej správy päťdesiatosem­ročného politika zasiahlo 14 striel, z nich šesť do ľavej hornej časti hrudníka a osem do nôh.

6 debata chyba