Zastavili stíhanie českých exposlancov

Kauza českých exposlancov za ODS Petra Tluchořa, Mareka Šnajdra a Ivana Fuksu sa dostala do bodu nula. Aféra s údajnou korupciou prispela k pádu premiéra Petra Nečasa a vytvoreniu vlády Jiřího Rusnoka. Najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman však trestné stíhanie troch politikov v piatok zastavil.

27.07.2013 16:22
debata

Toto rozhodnutie nie je prekvapujúce. Najvyšší súd totiž minulý týždeň rozhodol, že na exposlancov sa vzťahuje imunita, a tak ich čiastočne vyňal z právomoci polície a žalobcov. Trojicu zatkli v júni. Podľa olomouckého štátneho zastupiteľstva sa zúčastnila na korupčnom konaní. Tluchoř, Šnajdr a Fuksa vlani na jeseň odmietali podporiť daňové zákony a hrozil preto až pád vlády. Nakoniec poslanci zložili mandáty, legislatíva prešla a oni pre seba či pre iných získali miesta vo firmách so štátnou účasťou. Podľa Nečasa a ďalších išlo o bežnú politickú dohodu, štátne zastupiteľstvo tento postup vyhodnotilo ako korupciu.

Najvyšší súd rozhodol, že sa na tieto skutky vzťahuje poslanecká imunita, lebo dohody sa zrodili v parlamente.

Štátny zástupca Zeman povedal, že s verdiktom príliš nesúhlasí. V podstate mu však vraj nezostalo nič iné, len zastaviť trestné stíhanie exposlancov.

„Rozhodnutie súdu by malo byť svojím spôsobom predvídateľné. A to, v akom rozsahu Najvyšší súd rozhodol, podľa môjho názoru skutočne predvídateľné nebolo,“ citovala Zemana spravodajská stránka novinky.cz

Najvyšší štátny zástupca tvrdí, že ak chcú jeho kolegovia doložiť, že skutok sa stal, mali by riešiť konanie poslancov mimo parlamentu. Na to sa aj teraz práca polície zameria, potvrdil pre novinky.cz žalobca Ivo Ištvan, ktorý má prípad na starosti.

„Nejaký čas to zaberie, povedzme, že rádovo pôjde o týždne,“ uviedol Ištvan. Advokáti exposlancov sa však sťažujú, že Zeman mal celý prípad úplne zrušiť. „Chceme, aby dal vrchnému štátnemu zastupiteľstvu záväzný pokyn, aby nevykonávalo žiadne úkony vo veci obvinených,“ citovalo aktualne.cz obhajcu Lukáša Trojana.

Podľa právnika, ktorý zastupuje Šnajdra, štátni zástupcovia obchádzajú zákon. „Trestné stíhanie môjho klienta mali zastaviť hneď po rozhodnutí Najvyššieho súdu,“ tvrdí Trojan. „Tak ako je to v trestnom poriadku,“ povedal pre aktualne.cz advokát.

Hoci je aféra s údajnou korupciou exposlancov skôr v slepej uličke, druhú aféru, ktorá prispela k pádu Nečasa, stále vyšetrujú. Expremiérova najbližšia spolupracovníčka, a ako sa ukázalo aj milenka, Jana Nagyová dala sledovať Nečasovu manželku. Podľa štátneho zastupiteľstva na to neoprávnene využila vojenskú tajnú službu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #väzenie #Nečas #Nagyová #exposlanci ODS #ODS #stíhanie #kauza