Orbán vyzval etnických Maďarov žijúcich v zahraničí k zjednoteniu

K zjednoteniu všetkých etnických Maďarov v záujme vybudovania silného národa v sobotu vyzval maďarský premiér Viktor Orbán. Počas návštevy rumunských regiónov obývaných maďarskou menšinou vyhlásil, že "právne prepojenie" Maďarov nemožno zabezpečiť teritoriálne, ale pomocou prijatia maďarského občianstva.

27.07.2013 19:59
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (270)

Orbán bol hosťom konferencie maďarskej diaspóry, ktorú usporiadali obyvatelia neveľkého rumunského mesta Baile Tusnad (maďarsky Tusnádfürdő) vo východnej Transylvánii osídlenej maďarským etnikom. Rokovania, zamerané väčšinou na spoločné akcie za získanie autonómnej samosprávy, organizujú zahraniční Maďari každoročne. Najsilnejšie maďarské menšiny sú okrem Rumunska aj na Slovenskom a v Srbsku.

„Dvadsiate storočie urobilo z Maďarov rozptýlený národ,“ povedal Orbán s odkazom na Trianonská mierovú zmluvu, ktorá Maďarsko po prvej svetovej vojne pripravila o dve tretiny jeho vtedajšieho územia.

„Ak sa chceme organizovať a rozmnožiť silu Maďarov žijúcich vo svete, môžeme to urobiť len prostredníctvom občianstva,“ vyhlásil. Zaviazal sa, že jeho vláda bude ďalej vydávať pasy zahraničným Maďarom a pomáhať im k vzdelávaniu v rodnej maďarčine. „Len tak sa z rozptýleného môžeme stať silným národom,“ zdôraznil premiér v prejave, ktorý naživo prenášala maďarská televízia.

Skepticky sa Orbán vyjadril ku schopnostiam Európskej únie vyriešiť svoje terajšie štrukturálne problémy. Inštitúcie EÚ podľa neho nie sú schopné zvládať aktuálne výzvy, riešenia problémov je podľa neho nutné hľadať výhradne na národnej úrovni.

Maďarský premiér sa vyjadril aj ku vzťahom so Slovenskom. V záujme posilnenia vzťahov vzájomnej dôvery je podľa neho nevyhnutné pokračovať v organizovaní nových spoločných projektov, otváraní nových hraničných priechodov a mostov. Otázka dvojitého občianstva slovenských Maďarov, ktorá od Orbánovho nástupu k moci komplikuje vzťahy so Slovenskom, sa podľa premiéra do volieb v budúcom roku nedostane na program rokovania budapeštianskej vlá­dy.

Ako uviedla agentúra Reuters, Orbán sa usilovne snaží povzbudiť v Maďaroch národnú hrdosť, hlavne prostredníctvom odkazov na slávnu maďarskú minulosť. Štvrtý jún, kedy bola prijatá Trianonská zmluva, vyhlásil za „deň národnej jednoty“.

Po svojom nástupe k moci v roku 2010 Orbán rozhodol, že zahraniční krajania môžu získavať maďarské občianstvo. Zatiaľ túto možnosť využilo pol milióna ľudí, ktorí automaticky získali aj volebné právo. Susedné štáty, v ktorých maďarské menšiny žijú, považujú Orbánovu politiku za možnú ujmu svojej štátnej zvrchovanosti.

© Autorské práva vyhradené

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #voľby #Orbán #občianstvo #Trianon