Rušňovodiča havarovaného vlaku obvinili, vraj si pomýlil úsek trate

Rušňovodič španielskeho rýchlovlaku, ktorý v stredu vykoľajil a v ktorého troskách zahynulo 79 ľudí, bol obvinený zo zabitia z nedbanlivosti a prepustený z väzby.

29.07.2013 08:27 , aktualizované: 16:54
Španielsko, rušňovodič, Francisco Jose Garzon Amo Foto: ,
Obvinený rušňovodič opúšťa budovu súdu po vynesení rozsudku.
debata

Francisco José Garzón pri neverejnom výsluchu na súde tvrdil, že vošiel do zákruty príliš rýchlo, lebo si myslel, že prechádza iným miestom trate, informovala agentúra EFE. Nehoda je jednou z najvážnejších železničných havárií v španielskych dejinách.

Vyšetrujúci sudca Luis Aláez formálne obvinil Garzóna zo zabitia 79 osôb a mnohých ublížení na zdraví z nedbanlivosti, vyplýva z vyhlásenia súdu. Garzón vypovedal na súde za zatvorenými dverami približne dve hodiny a priznal, že vošiel do zákruty príliš rýchlo. Podľa agentúry EFE Garzón uviedol, že si pomýlil miesto vzdialené zhruba tri kilometre od stanice v galícijskom meste Santiago de Compostela s iným úsekom na trati. Do zákruty, ktorú by mali vlaky prechádzať rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu, vošiel viac ako dvojnásobnou rýchlosťou.

Podľa denníka El País rušňovodič na súde priznal, že na krátku chvíľu stratil pozornosť.

Nesmie opustiť Španielsko a musí sa týždenne hlásiť

Sudca vyššieho súdu v Galícii mu zakázal opustiť Španielsko najmenej šesť mesiacov a každý týždeň sa musí hlásiť na súde. Takisto má na najmenej šesť mesiacov zakázané viesť vlak. Päťdesiatdvaročný Francisco Jose Garzón Amo je podozrivý, že v čase nehody vlaku šiel 190-kilometrovou rýchlosťou na mieste, kde je povolená len 80-kilometrová rýchlosť. Vyšetrovanie sa okrem iného sústredí na možnú poruchu brzdného systému či iné mechanické zlyhanie. Garzóna, ktorého po nehode hospitalizovali so zraneniami hlavy, zadržala polícia vo štvrtok. V nedeľu ho predviedli pred sudcu.

Vlak z Madridu do mesta Ferrol sa vykoľajil v stredu večer pri pútnickom meste Santiago de Compostela v španielskej Galícii. Vo vlaku sa v čase nešťastia nachádzalo vyše 200 ľudí. Počet obetí stúpol v nedeľu na 79, keď zraneniam v nemocnici podľahla kriticky zranená Američanka. Zranenia celkovo utrpelo asi 100 ľudí. Haváriu zachytila kamera umiestnená nad koľajiskom len asi štyri kilometre pred stanicou. Podľa záberov sa vlak vrútil obrovskou rýchlosťou do ostrej zákruty známej pod názvom A Gandeira, v ktorej sa vykoľajil, vrazil do betónového múru a začal horieť.

V pondelok sa bude v katedrále v Santiago de Compostela konať zádušná omša za obete nešťastia. Zúčastní sa na nej aj premiér Mariano Rajoy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #vlakové nešťastie #Rušňovodič