Kráľovský novorodenec upevňuje monarchiu

Chlapček v plienkach postavil Britániu na nohy. Národ jasá, že sa narodil kráľovský potomok.

29.07.2013 13:00
princ George Foto: ,
Britský princ George.
debata

Nadšenie sa môže zdať až prehnané, rovnako ako mediálny ošiaľ. Stačí si pripomenúť niekoľko dní trvajúce obliehanie pôrodnice, a hoci je len bábätko, už mu kreslia cestu životom, vyberajú školu či veštia, kedy sa ožení.

Čo z pohľadu Nebritov môže vyzerať ako chorobná posadnutosť, to pramení z hrdosti Britov na najznámejšiu monarchiu na svete. Na kráľovstvo ako symbol štátnosti.

Symbol, ktorý nie tak dávno vzbudzoval obavy, že skončí ako vták s doráňanými krídlami. Krach Charlesovho manželstva, chladné prvé reakcie na smrť obdivovanej Diany, ďalšie rozvody členov kráľovskej rodiny. Skrátka veľa škandálov. „Popularita monarchie sa vtedy potápala,“ pripomenula agentúra Reuters. V poslednom čase však nastal nový rozlet.

Príčiny oživenia

Monarchii pomohli tri udalosti rozložené do troch rokov. Sobáš, oslava, pôrod. Pred dvomi rokmi sa Briti nadchli svadbou princa Williama a Kate Middletonovej, vlani zažili veľkolepé oslavy šesťdesiatich rokov Alžbety II. na tróne a teraz sa od krásnych manželov dočkali kráľovského bábätka.

„Stali sme sa svedkami nielen radostnej súkromnej udalosti, ale aj obrody starodávnej inštitúcie,“ napísali noviny The Daily Telegraph po narodení Georgea Alexandra Louisa, prvého dieťaťa Williama a Kate. „Musí byť ťažké byť v Británii teraz republikánom,“ pokračoval denník v narážke na tri spomínané udalosti v súvislosti s odporcami monarchie. „Republikáni to nemôžu mať radi, ale stratili argument prinajmenšom na jedno ďalšie storočie,“ uzavrel svoj komentár The Daily Telegraph.

Po Alžbete II. zasadne na trón Charles a až po ňom príde rad na Williama, ale už teraz sa väčšina Britov viac teší na mladého princa, ktorého považujú za stelesnenie moderného panovníka. Williamovi a Kate už spolu so synom nebude nič chýbať k imidžu dokonalého manželského páru. Vlastne ešte niečo – verejnosť od nich očakáva, že vychovajú vzorného syna a zostane im úsmev do seba zaľúbených.

Nie elitársky klub

Popularite monarchie nepochybne prospela svadba v roku 2011. „Boh sa k nám pekne obrátil, keď nechal zaľúbiť sa do seba princa Williama a Kate Middletonovú,“ podotkli noviny London Evening Standard. Komentátor sa nazdáva, že by to mohlo vyzerať inak, keby si nevyhliadol nevestu bez šľachtického titulu. Iné by to vraj bolo, keby sa zosobášil s európskou princeznou alebo s britskou aristokratkou: „Ľudia by mohli vnímať monarchiu ako elitársky klub.“

Dôležitá vec je, že kráľovský dvor pristúpil na zmeny v nástupníctve. Kate nosila pod srdcom plod, o ktorom bolo isté, že sa stane v poradí tretím následníkom trónu bez ohľadu na to, či porodí chlapčeka, alebo dievčatko. Nakoniec je to synček, ale aj v jeho prípade existuje novinka. Ak sa zosobáši s katolíčkou, po novom mu to už nezabráni v korunovácii.

Samozrejme, nie je stopercentne isté, že sa stane kráľom. Ak však predčasne nezomrie, určite sa dočká. „Aj keby Alžbeta II. panovala do 100 rokov a Charles a neskôr William by sedeli zhodne na tróne až do svojich 95 rokov, George Alexander Louis by bol monarchom ako šesťdesiatnik, čo nie je veľmi neskorý vek,“ napísal jeden čitateľ do debaty v The Daily Telegraph o kráľovských špekuláciách.

Jurajovia na britskom tróne

  • Predpokladá sa, že keď sa syn vojvodkyne z Cambridgea a princa Williama dožije korunovácie, vyberie si kráľovské meno prvé zo svojich troch. Volá sa George Alexander Louis, čiže ako panovník by mal byť Juraj VII.
  • Počas vlády Juraja I. (éra 1714 – 1727) vplyv monarchie klesol a v Británii sa začal prechod k modernému systému, v ktorom je moc sústredená v rukách vlády. Korunovali ho ako dediča hannoverskej dynastie. Pochovaný je v Hannoveri (zomrel na ceste do tohto nemeckého mesta).
  • Juraj II. (1727 – 1760) bol posledný britský kráľ, ktorý sa narodil v zahraničí. Pochádzal z Hannoveru. Známe boli jeho spory s otcom Jurajom I. Za manželku mal bavorskú princeznú Karolínu z Ansbachu.
  • Éru Juraja III. (1760–1820) poznačila séria vojenských konfliktov, do ktorých sa zapojila Británia. V druhej polovici života trpel záchvatmi duševnej choroby.
  • Juraj IV. (1820 – 1830) fakticky vládol od roku 1811 – ako princ regent, keďže otec Juraj III. bol v stave nepríčetnosti. Preslávil sa extravagantným životným štýlom. Navrhol zriadenie londýnskej národnej galérie, zaslúžil sa o prestavbu Buckinghamského paláca a o rekonštrukciu hradu Windsor. Inicioval zákon, ktorým chcel dosiahnuť rozvod s manželkou, ktorú mu vybrali proti jeho vôli.
  • Juraj V. (1910 – 1936) bol starý otec Alžbety II. Patril mu aj titul cisár Indie. Prežil ťažké časy – prvú svetovú vojnu a nárast komunizmu, fašizmu a írskeho republikanizmu. Ženatý bol so svojou sesternicou.
  • Juraj VI. (1936 – 1952), otec súčasnej panovníčky, sa nepripravoval na vládnutie, ale jeho život zmenil starší brat Eduard. Ten sa vzdal trónu pre sobáš s dva razy rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Ako kráľ zažil historické chvíle – druhú svetovú vojnu, vyhlásenie nezávislosti Indie.

(čtk)

Línia britského nástupníctva na trón

  1. Princ z Walesu: princ Charles, najstarší syn kráľovnej Alžbety II. a dedič koruny
  2. Vojvoda z Cambridgea: princ William, prvý syn Charlesa a zosnulej princeznej Diany
  3. Princ Juraj z Cambridgea: prvý potomok Williama a jeho manželky Kate
  4. Princ Henry z Walesu: druhorodený syn Charlesa a Diany
  5. Vojvoda z Yorku: princ Andrew, druhý syn a tretie dieťa Alžbety II.

6., 7. Princezné Beatrice a Eugenie, dcéry princa Andrewa a jeho bývalej ženy Sarah, vojvodkyne z Yorku
8. Gróf z Essexu, princ Edward, tretí syn a najmladší potomok Alžbety II.

Zdroje: Buckinghamský palác, agentúry
Poznámka: Graf obsahuje prvých osem následníkov (za nimi sú ešte ďalší). Princezná Anna, jediná dcéra a druhé dieťa Alžbety II. je až na 11. mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #princ George #monarchia