Egyptský autor: O krajine rozhoduje ulica

"Súčasťou riešenia situácie v Egypte musí byť aj zapojenie politického islamizmu do procesu zmierenia,“ uviedol pre Pravdu Tarek Osman.

30.07.2013 08:51
egypt, Moslimské bratstvo, demonštrácia Foto: ,
Členovia Moslimského bratstva a stúpenci zvrhnutého egyptského prezidenta Mursího počas demonštrácie na námestí v Káhire.
debata (3)

Egyptského autora preslávila kniha Egypt nad priepasťou: Od Násira po Mubaraka. Osman vysvetľuje, ako je jeho krajina rozdelená a že to, čo sa deje v Egypte, má vplyv na celý región.

Nakoľko je Egypt rozdelený v otázke, kam by mal smerovať?
Po pokračujúcom násilí sú viaceré časti islamistického hnutia, a netýka sa to len Moslimského bratstva, naladené nepriateľsky. Niektoré tieto skupiny sa nezodpovedajú nikomu. Môže to viesť k ďalšiemu násiliu. Hlavným problémom však je, že v Egypte sú dve časti spoločnosti, ktoré majú veľmi odlišný pohľad na budúcnosť krajiny. Je potrebné brať do úvahy aj to, že asi 45 miliónov ľudí má pod tridsať rokov. Väčšina z nich dennodenne bojuje so zložitými sociálno-ekonomickými podmienkami.

Nejaké zmierenie je teda v nedohľadne, napriek desiatkam mŕtvych?
Niekoľko pokusov sme videli. Musia sa však zapojiť všetci. Ak do toho nevčleníme politický islamizmus, a tým opäť nemyslím len Moslimské bratstvo, veľká časť spoločnosti tento proces nebude vnímať ako dôveryhodný. Práve to je momentálne problémom. To, čo sa deje, ťažko otvára priestor pre nejaký dialóg, len to stále vyhrocuje emócie. Inštitúcie, ktoré by sa mali podieľať na sprostredkovaní procesu zmierenia, sa stali súčasťou politického boja. Preto rozhoduje ulica.

Ako?
To, čo sa deje na ulici, odráža vplyv moci a prostredníctvom nej sa rieši politika. Na základe toho som veľmi skeptický, že v tomto momente je možný nejaký proces zmierenia.

Mohlo by k nemu prispieť zahraničie?
Musíme brať do úvahy širšie súvislosti. To, že Moslimské bratstvo prišlo o moc, má dôležité regionálne dosahy. Politický islam vládne v Maroku, je na čele procesov v Tunisku, hoci tam čelí značným výzvam. Vedie tiež boj proti Bašárovi Asadovi v Sýrii. Politický islam dominuje aj Libanonu, je najaktívnejšou opozičnou silou v Jordánsku a jeho vplyv narastá v krajinách Perzského zálivu. Znamená to, že jeho pôsobenie v Egypte, v najväčšej a strategicky najdôležitejšej arabskej krajine, zásadným spôsobom ovplyvňuje celú oblasť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo #nepokoje #Osman