Floridskou továrňou na propán otriasla séria výbuchov

Továrňou na propán v americkom štáte Florida otriasla pred pondelkovou polnocou miestneho času (v utorok ráno SELČ) séria silných explózií.

30.07.2013 09:07
oheň, plamene, plameň Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najmenej sedem ľudí utrpelo zranenia, žiadny zo zamestnancov ale podľa agentúry AP nezahynul. Pôvodne sa polícia domnievala, že výbuchy si vyžiadali niekoľko obetí. Príčina explózií zatiaľ známa nie je.

Nešťastie sa stalo v mestečku Tavares na strednej Floride severozápadne od Orlanda. Prvý výbuch nastal okolo 5:00 SELČ a explózie potom továrňou otriasali asi hodinu. Miestni obyvatelia podľa portálu theepochtimes.com vypovedali, že počuli niekoľko hlasných výbuchov a potom videli asi deväťmetrový stĺp plameňov.

John Herrell z úradu miestneho šerifa najskôr vyhlásil, že očakáva „mnoho“ mŕtvych, pretože úradom chýba 15 pracovníkov prevádzky. Neskôr ale všetkých nezvestných záchranári „v poriadku“ našli. V zmätku, ktorý na mieste vypukol, sa rozutekali. Na mieste pracovalo 24 ľudí, sedem utrpelo zranenia a zvyšní dvaja sa včas uchýlili do bezpečia.

Miestne televízne stanice WKMG na svojom webe napísali, že nemocnica v Orlande prijala dvoch popálených pacientov v kritickom stave, o zdravotnom stave ostatných zranených sa médiá nezmieňujú.

Hasiči evakuovali obyvateľov zo zhruba 1,5 kilometrového okruhu okolo miesta nešťastia a v okolí uzavreli niekoľko ciest.

Očití svedkovia uvádzali, že plamene boli vidieť zo vzdialenosti ôsmich kilometrov. Jeden z užívateľov Twitteru napísal, že výbuchy otriasali jeho oknami, aj keď býva asi 24 kilometrov od továrne.

Zo zverejnených záberov, ktoré svedkovia umiestnili na YouTube, je zrejmé, že požiar sprevádza pravidelné výbuchy, ktorých príčinou sú pravdepodobne plynové fľaše. Vedenie továrne, ktorá sa špecializuje na doplňovanie propanových fliaš a tiež na výrobu záhradných grilov a vonkajších ohrievačov, uviedlo, že zamestnanci sú o pravidlách bezpečnosti preškolení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #továreň #výbuchy