Abbás: V budúcom palestínskom štáte nechceme jediného Izraelčana

V budúcom palestínskom štáte nebude miesto pre jediného Izraelčana. Novinárom v Káhire to v pondelok večer povedal palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý predstavil svoju víziu riešenia izraelsko-palestínskych vzťahov.

30.07.2013 10:58
Abbás Foto: ,
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás
debata (10)

Abbás sa vyjadril v čase konania priamych izraelsko-palestínskych rokovaní o obnovení mierových rozhovorov vo Washingtone. „V konečnom riešení nevidíme možnosť prítomnosti jediného Izraelčana – civilistu alebo vojaka – na našej pôde,“ povedal. Zopakoval, že Palestínčania považujú všetky židovské osady na územiach okupovaných od roku 1967 za nelegálne. Potvrdil, že nekompromisný postoj palestínskej strany k okupovaným územiam sa nemení a pripustil iba možnosť „malej výmeny územia rovnakej veľkosti a hodnoty“.

Izraelskí a palestínski predstavitelia v utorok vo Washingtone pokračujú v rokovaniach o podmienkach obnovenia blízkovýchodných mierových rozhovorov. Ide o prvé priame stretnutie od septembra 2010, keď vzájomný dialóg uviazol na mŕtvom bode. Izrael zastupuje ministerka spravodlivosti Cipi Livniová a vyjednávač Jicchak Molcho, za Palestínčanov rokuje hlavný vyjednávač Sáib Arajkát. Stretnutie, ktoré má viesť k priamym rokovaniam o konečnom štatúte Palestíny, inicioval americký minister zahraničia John Kerry počas júlovej návštevy Blízkeho východu.

Izraelsko-palestínske rokovania nepokročili od septembra 2010, keďže izraelská vláda nechce splniť požiadavku druhej strany, ktorou je zmrazenie výstavby židovských osád na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme. Palestínski vyjednávači zasa odmietajú formálne uznať, že Izrael je „židovským“ štátom. Izrael už oznámil, že ako gesto dobrej vôle prepustí vyše 100 palestínskych väzňov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Abbás