Manninga z kauzy WikiLeaks uznali vinným zo špionáže

Amerického vojaka podozrivého z odovzdania tajných dokumentov aktivistom z projektu WikiLeaks v utorok vojenský súd uznal vinným zo špionáže, ako aj v ďalších 19 bodoch obžaloby.

30.07.2013 20:23
Bradley Manning Foto: ,
Vojak Bradley Manning
debata (15)

Dvadsaťpäťročného mladíka však oslobodili spod obvinení z „napomáhania nepriateľovi“. Manning sa k odovzdaniu stoviek tisíc tajných diplomatických depeší priznal už dávnejšie. Teraz mu hrozí až viac ako 100-ročný trest za mrežami, o čom by sa malo začať rozhodovať na pojednávaní naplánovanom na stredu.

Proces pokračuje po skončení dlhoročného vypočúvania, počas ktorého sa Manninga pýtali na detaily toho, akým spôsobom sa mu podarilo získať asi štvrť milióna tajných dokumentov. Manningovi právni zástupcovia tvrdili, že ich klient bol vo vyšetrovacej väzbe terčom zlého zaobchádzania. Súd to uznal a v prípade odsúdenia mu skráti trest o 112 dní.

Manninga, ktorý slúžil ako vojenský analytik v Iraku, obviňujú z neoprávneného získania dôverných depeší ministerstva zahraničných vecí USA. Tie mal následne poskytnúť portálu WikiLeaks, ktorý ich zverejnil na svojich stránkach. Depeše obsahovali najrôznejšie vyjadrenia o svetových lídroch a ďalšie citlivé informácie, ktoré vyvolali rozruch v diplomatickej komunite.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Manning #špionáž