Súdny deň Berlusconiho?

Ak by aj mal toľko životov čo mačka, musel by už dávno byť politicky mŕtvy. Silvio Berlusconi, kľúčová postava Talianska posledných dvoch desaťročí, má za sebou už asi tridsať procesov.

31.07.2013 07:31
Berlusconi Foto:
Taliansky expremiér Silvio Berlusconi čaká na verdikt najvyššieho súdu, ktorý rozhoduje o jeho politickom osude.
debata

Mnohé z nich prehral, doteraz však ani jeden právoplatne. Pojednávanie, ktoré sa v utorok začalo v Ríme, je výnimočné. Môže byť posledným súdom nad expremiérovou politickou kariérou.

Do Justičného paláca, kde najvyšší súd posudzuje jeho posledné možné odvolanie v sedem rokov sa ťahajúcej kauze, Berlusconi osobne neprišiel. Advokáti žiadajú o zrušenie trestu štvorročnej straty slobody a päťročného zákazu výkonu akejkoľvek verejnej funkcie, na čo bol odsúdený za mnohomiliónové daňové úniky jeho mediálneho impéria Mediaset.

„Som nevinný, ale uvidíte, že nevynechajú historickú príležitosť dostať ma z politického života,“ citoval Berlusconiho denník La Repubblica. Práve o politickú kariéru štvornásobného predsedu vlády ide predovšetkým. To, že by skončil za mrežami, mu nehrozí. Štvorročný trest väzenia by sa v dôsledku dávnejšej amnestie automaticky skrátil na jeden rok. A aj ten by vzhľadom na vek odsúdeného mohol stráviť buď v domácom väzení, alebo verejnoprospešnými prácami.

Berlusconi má 76 rokov a v talianskych väzniciach ľudí nad sedemdesiatkou nedržia. Najvyšší súd má tri možnosti. Buď Berlusconimu potvrdí trest, alebo ho oslobodí, prípadne jeho prípad vráti súdu nižšej inštancie. Tá tretia možnosť by pri povestnej pomalosti talianskeho súdnictva s najväčšou pravdepodobnosťou znamenala, že expremiér vyviazne bez trestu. O rok v lete totiž v kauze Mediaset uplynie premlčacia doba.

Verdikt, ktorý sa podľa odhadu advokátov zrodí do stredajšieho večera či najneskôr vo štvrtok, drží celú taliansku politickú scénu v napätí. Berlusconiho stredopravicová strana Ľud slobody je totiž dôležitou súčasťou veľkej koalície. Viacerí jej politici už pohrozili, že na protest proti „prenasledovaniu“ svojho lídra by z vlády vedenej premiérom zo stredoľavicovej Demokratickej strany vystúpili. „Nebojím sa,“ snažil sa upokojiť verejnosť i trhy pred politickými otrasmi spojenými s rozhodovaním najvyššieho súdu premiér Enrico Letta. „Taliansko je stabilnejšie, ako sa zdá,“ citovala ho agentúra ANSA.

Na nájdenie riešenia, ako sa vyhnúť predčasným voľbám, talianskym politikom zostane ešte vyše mesiaca. Berlusconi je totiž ako senátor chránený politickou imunitou, a kým mu ju horná komora parlamentu nevezme, jeho vylúčenie z politiky nenadobudne platnosť.

Podľa Erika Jonesa, riaditeľa Centra pre politický výskum v Bologni na Univerzite Johnsa Hopkinsa, Berlusconi má k dispozícii aspoň tri scenáre, podľa ktorých môže postupovať, ak mu zakážu výkon verejnej funkcie. „Môže tvrdiť, že podporuje koalíciu, ale nedokáže zastaviť desať miliónov svojich lojálnych stúpencov, aby postupovali proti – podľa neho – nespravodlivosti súdu,“ povedal politológ pre Pravdu.

„Druhý scenár je taký, že síce slovne podporí koalíciu, ale bude žiadať, aby ho senát ochránil, pred ,svojvôľou' justície. To by mohlo rozdeliť Demokratickú stranu, kde jedna frakcia už ohlásila, že v prípade rozsudku proti Berlusconimu nechce ďalej spolupracovať s jeho Ľudom slobody. A môže sa stať i to, že na čelo svojho obnoveného zoskupenia pošle dcéru Marinu. Táto generačná zmena by mohla chrániť jeho záujmy,“ dodal expert.

Hopkins si myslí, že nezávisle od rozhodnutia najvyššieho súdu by bolo predčasné Berlusconiho odpisovať. „Aj mačka by mu mohla závidieť počet jeho životov,“ poznamenal pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba