Snowdenov otec odporúča synovi, aby zostal v Rusku

Otec bývalého spolupracovníka tamojších tajných služieb Edwarda Snowdena je ochotný vyhovieť žiadosti FBI a navštíviť svojho syna na letisku v Moskve, musí však vedieť, čo bezpečnostné služby od neho vlastne chcú. Lonnie Snowden ruskej televízii 24 povedal, že FBI ho pred pár týždňami požiadala, aby sa porozprával so svojím synom, ktorého USA obviňujú zo špionáže.

31.07.2013 10:16
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata

Edward Snowden, ktorý odhalil sledovacie programy amerických tajných služieb, sa stále nachádza na moskovskom letisku Šeremetevo, kam priletel ešte v júni z Hongkongu. Jeho otec s ním zatiaľ nebol v žiadnom kontakte. Lonnie Snowden v rozhovore tiež povedal, že jeho syn by mal zostať v Rusku, kde už požiadal o dočasný azyl. „Keby som bol na jeho mieste, zostal by som v Rusku, ktoré ho, dúfam, prijme,“ povedal s tým, že v Spojených štátoch by podľa neho nemal spravodlivý súd.

Snowden zatiaľ ostáva v tranzitnej zóne moskovského letiska, kým ruské úrady nezvážia jeho žiadosť o dočasný azyl. Američan totiž nemá žiadny dokument, ktorý by mu umožnil Šeremetevo opustiť. Jeho právnik Anatolij Kučerena v stredu povedal, že dočasný azyl by mu mali udeliť " v nadchádzajúcich dňoch". Spojené štáty podľa neho zatiaľ neposlali ruským úradom oficiálnu žiadosť o jeho vydanie do vlasti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Moskva #CIA