Rakúsko stiahlo posledných vojakov z Golanských výšin

Rakúsko v stredu definitívne ukončilo svoju vojenskú prítomnosť na Golanských výšinách, kde sa takmer 40 rokov podieľalo na mierovej misii OSN.

31.07.2013 16:16
debata

Podľa spravodajského portálu ORF minister obrany Gerald Klug ráno privítal na viedenskom letisku posledných 44 vojakov stiahnutých z územia na pomedzí Sýrie a Izraela, kde dohliadali na dodržiavanie prímeria. Opätovne pritom odmietol kritiku namierenú proti rozhodnutiu Viedne a zodpovednosť za odsun pripísal OSN. Tá podľa citovaného vyjadrenia nedbala na jeho upozornenia, že vojaci musia slúžiť v ťažkých podmienkach.

Rakúska vláda svoje rozhodnutie oznámila začiatkom júna, keď sýrski protivládni povstalci nakrátko prevzali kontrolu nad jediným hraničným priechodom v oblasti. Klug vtedy hovoril o strate „slobody pohybu“ a zvýšení ohrozenia príslušníkov na „neprijateľnú úroveň“.

Takzvané Pozorovateľské sily OSN pre odpútanie (UNDOF) sú od roku 1974 nasadené v demilitarizovanom pásme oddeľujúcom Sýriu od Golanských výšin okupovaných Izraelom. Rakúšania v nich pôsobili už od začiatku a pred stiahnutím boli jedným z najväčších kontingentov. Podľa Kluga sa na Golanských výšinách vystriedalo dokopy 29-tisíc Rakúšanov, z ktorých 27 pri výkone služby zahynulo. V približne tisícčlennej misii momentálne pôsobia Filipínci, Indovia, Nepálčania a Íri, zatiaľ čo Rakúšanov nahradili vojaci z tichomorské­ho Fidži.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #vojaci #Golandské výšiny