Maďarsko už loví hlasy z cudziny

Do parlamentných volieb v Maďarsku zostáva ešte trištvrte roka, ale príprava na ne sa už naplno rozbieha.

01.08.2013 07:36
Maďarsko, voľby Foto:
Ženy z dediny Veresegyház na jar 2010 prišli voliť v krojoch. Na budúci rok už do volebného výsledku budú môcť prehovoriť aj zahraniční krajania s čerstvo nadobudnutým maďarským občianstvom.
debata (6)

Štartuje, paradoxne, nie v Maďarsku, ale za jeho hranicami. Dva a pol roka po tom, čo Budapešť začala rozdávať občianstvo v cudzine žijúcim krajanom, im ide prideliť aj oprávnenie voliť v materskej krajine. Od dnešného dňa sa začína ich voličská registrácia.

Nebude to jednoduchá operácia. Takmer štvrť milióna novopečených maďarských občanov v Rumunsku, Srbsku, Chorvátsku a ďalších krajinách si v týchto dňoch nájde v schránkach listy s návodom, ako sa môžu dopracovať k volebnému hlasu. Do dvoch susedných štátov však Národná volebná kancelária nič neposlala.

Podľa jej šéfky Ilony Pálffyovej na Slovensku, v Rakúsku a na Ukrajine, čiže v krajinách, ktoré – ako sa vyjadrila – „zakazujú dvojaké občianstvo“, budú nádejní maďarskí voliči informovaní iným spôsobom, napríklad prostredníctvom médií. „Budú sa môcť zaregistrovať na zastupiteľských úradoch alebo si stiahnu tlačivo z internetu a od prvého novembra sa budú môcť zapísať aj na našej webovej stránke,“ povedala pre Rádio Kossuth.

Polmiliónový cieľ

Nedôvera v diskrétnosť pošty v krajinách, kde takmer všetci noví maďarskí občania pred úradmi taja, že prisahali vernosť Maďarsku, je len jeden z mnohých problémov, ktorým Budapešť pri registrácii zahraničných voličov čelí. Vláda Viktora Orbána si vytýčila za cieľ, že do konca roka udelí občianstvo pol miliónu krajanov. Zapísať na voličské zoznamy všetkých tých, čo si to budú želať a potom im umožniť hladké hlasovanie, je administratívne nesmierne náročná úloha. Spôsob, akým sa ju maďarské úrady chystajú zvládnuť, sa domácej opozícii vôbec nepáči. Jej lídri varujú, že je netransparentný a ponúka veľa možností na volebné podvody.

Muníciu Orbánovym kritikom dodala sama Pálffyová. Šéfka volebnej kancelárie, novozriadeného úradu s rozsiahlymi právomocami, koncom minulého týždňa v Sedmohradsku vysvetľovala miestnym Maďarom, ako sa pri korešpondenčnom hlasovaní môžu vyhnúť použitiu služieb rumunskej pošty. Ak je pre nich problém hlasovať prostredníctvom internetu, môže vraj hocikto v dedine vyzbierať obálky s ich vyplnenými volebnými lístkami a zaniesť ich na najbližší konzulát. „Tam bude pod názvom ,poštová schránka' taká urna, kam to bez akéhokoľvek legitimovania sa môže vhodiť hoci aj od celej dediny,“ povedala Pálffyová pred kamerou HírTV.

Pálffyová sa neskôr pokúšala upokojiť verejnosť tvrdením, že vďaka systému dvoch obálok, kde osobné údaje voliča budú oddelené od jeho zapečateného anonymného hlasu, sa nemôže stať, aby namiesto neho odovzdal hlas niekto neoprávnený. Pochybnosti však zostali. „Ilona Pálffyová sama odhalila jeden z najväčších problémov,“ povedal pre denník Népszabadság šéf národnobezpeč­nostného výboru parlamentu z opozičnej socialistickej strany Zsolt Molnár. „Platný zákon umožňuje, aby jeden človek zozbieral hlasovacie lístky od viacerých voličov a aby ich spoločne odovzdal, či s nimi inak manipuloval,“ dodal Molnár, podľa ktorého je celý volebný systém z dielne vládneho Fideszu chybný.

Strach z mŕtvych duší

<A>Ešte ostrejšie reagovala Demokratická koalícia expremiéra Ferenca Gyurcsánya. „Dvojitá obálka nepomôže. Keďže zoznam voličov zo zahraničia nebude verejný, za prijatými hlasmi budú môcť byť aj ,mŕtve duše'“ cituje z jej vyhlásenia portál Hírhatár. Gyurcsányova strana upozorňuje, že pri týchto pravidlách môže Fidesz pokojne vyslať do okolitých štátov svojich emisárov, aby od tamojších Maďarov vyzbierali tisíce nevyplnených volebných lístkov a po zaškrtnutí ich použili.

Aj centroľavicový volebný blok Spolu 2014 vedený Gordonom Bajnaim, predchodcom premiéra Orbána, vládu varuje pred volebnými trikmi a zneužívaním zahraničných Maďarov na svoje politické hry. „Ak niekto neoprávnený môže v mene iných odovzdať volebné hlasy, tým sa ohrozí čistota volieb. Ak sa však bude dať identifikovať, ktorý hlas ku komu patrí, tým sa zase ohrozí tajnosť volieb,“ cituje z vyhlásenia Bajnaiho zoskupenia portál FN24.

Fidesz na kritiku reagoval podráždene. „Ak niekto ohrozuje čistotu volieb, tak je to porazená ľavica, spojenectvo Gyurcsánya a Bajnaiho, neschopné zmieriť sa s prehrou,“ odkázala cez médiá hovorkyňa vládnej strany.

Orbán mobilizuje

Premiér Orbán do zahraničných Maďarov vkladá pred voľbami veľké nádeje. Jeho účasť na letnej univerzite v sedmohradskom Baile Tusnad dokonca maďarské médiá označili za pravý štart volebnej kampane. Vo svojej prednáške pred stúpencami sedmohradských zoskupení spojených spojeneckými väzbami s Fideszom maďarský premiér vyhlásil, že v roku 2010 umožnili národnopolitický zvrat svojimi hlasmi voliči materskej krajiny. „Teraz je aj vecou zodpovednosti zahraničných Maďarov, aby táto národná politika mohla pokračovať po roku 2014,“ citoval ho denník Népszabadság.

Maďarskí analytici predpovedajú, že v budúcom dvestočlennom parlamente môžu zahraniční Maďari rozhodnúť o osude dvoch až troch kresiel. Hoci to nie je veľa, pri tesnom výsledku by práve ich hlasy mohli byť rozhodujúce. Politológ Zoltán Kiszelly je presvedčený, že Orbán najväčšie očakávanie spája s rumunskými Maďarmi.

„Kým na Slovensku sa počet potenciálnych voličov odhaduje na 2 000, v Sedmohradsku ide až o štvrť milióna hlasov,“ povedal pre Pravdu. „Fidesz kalkuluje s tým, že z vyše 400-tisíc nových občanov zo susedných krajín polovica odovzdá hlasy jemu, menšia časť Jobbiku a zvyšok hlasovať nebude,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #voľby #Orbán #Fidesz