Snowden získal ročný azyl, stretnutie Obama-Putin je neisté

Stíhaný bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden vo štvrtok poďakoval Rusku za udelenie dočasného azylu, ktorý mu umožnil opustiť priestory moskovského letiska Šeremetevo.

01.08.2013 14:35 , aktualizované: 20:25
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (36)

Vo vyhlásení zverejnenom portálom WikiLeaks sa 30-ročný muž vyjadril aj k Spojeným štátom, ktoré podľa neho „nemajú žiadnu úctu k medzinárodnému ani domácemu právu, to však nakoniec vyhráva“. K veci sa vyjadril aj šéf portálu WikiLeaks Julian Assange, ktorý sa už viac ako rok ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Podľa neho je to víťazstvo v boji proti administratíve amerického prezidenta Baracka Obamu. USA podľa neho „nemôžu ďalej pokračovať v sledovaní obyvateľov sveta a vo svojej digitálnej kolonizácii suverénnych národov“. Podľa Austrálčana sa stále budú objavovať rôzni informátori, ktorí budú poukazovať na prečiny vlád.

Veľkú vďaku a radosť vyjadril aj Snowdenov otec Lon. Podľa neho totiž jeho syn spravil „nesebeckú vec a odhalil pravdu“ .

Americká vláda je pobúrená, Snowden dostal už aj pracovnú ponuku

Snowden krátko po svojom odchode z letiska dostal pracovnú ponuku od zakladateľa najväčšej ruskej internetovej sociálnej siete VKontakte, ruskej obdobe Facebooku. Podľa slov Pavla Durova je pripravený ponúknuť Američanovi prácu v jeho firme, najväčšej sociálne sieti v Európe s 210 miliónmi užívateľmi. Ako napísal, „pozývame Edwarda do Petrohradu, myslím, že bude mať záujem pracovať na ochrane osobných údajov našich užívateľov“.

Pobúrená je však americká vláda. Podľa štvrtkového vyjadrenia hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho bude v reakcii na vývoj udalostí potrebné prehodnotiť septembrové plány Obamu, ktorý sa chystá na summit G20 v ruskom Petrohrade. Tam sa má stretnúť s prezidentom Vladimirom Putinom. Stretnutie je však podľa Carneyho ohrozené. „Sme extrémne sklamaní z tohto roku ruskej vlády, ktoré tak konala napriek našim jasným a oprávneným žiadosťami o vydanie Snowdena do USA, kde by čelil obvineniam voči nemu vzneseným“.

Letisko opustil po mesiaci

Snowden po viac ako mesiaci vo štvrtok potajme opustil Šeremetevo po tom, čo mu Rusko udelilo štatút utečenca. Právnik, ktorý Američanovi stíhanému v USA pre únik tajných informácií pomáhal, potvrdil, že odcestoval na utajené bezpečné miesto. Rusko totiž odmietlo vydať Snowdena, ktorý odhalil sledovacie programy amerických tajných služieb, do Spojených štátov.

Na moskovské letisko Šeremetevo priletel ešte v júni z Hongkongu. Vzhľadom na neplatné doklady však nemohol opustiť tranzitnú zónu a vstúpiť na územie Ruska. Snowdenov prípad spôsobil nové problémy v beztak napätých vzťahoch medzi Ruskom a USA, ktoré chcú 30-ročného muža súdiť za špionáž.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Moskva #USA