Národné divadlo v Prahe opúšťajú herci vrátane Donutila. Na protest

Riaditeľ Národného divadla v Prahe Jan Burian bol vo funkcii iba deň, odvolal ho minister kultúry Jiří Balvín. Buriana sa zastalo aj ním vymenované vedenie a odmietlo nastúpiť, sú medzi nimi aj Slováci Silvia Hroncová a Martin Leginus. Na protest z prvej českej scény odchádzajú aj viacerí herci.

01.08.2013 23:35
debata (16)

Jan Burian sa mal vo štvrtok ujať funkcie riaditeľa Národného divadla, no Jiří Balvín ho odvolal. Minister chce podľa Buriana vypísať výberové konanie nielen na riaditeľa Národného divalda, ale aj Národnej galérie.

Na vzniknutú situáciu reagoval rezignáciou aj umelecký šéf Činohry Národného divadla Michal Dočekal. Výpoveď podali aj herci Richard Krajčo, Ondřej Pavelka, David Prachař a podľa iDnes.cz aj Miroslav Donutil a z mladšej generácie Jan Dolanský. Umelecký šéf baletu Petr Zuska svoju rezignáciu zvažuje, no situáciu považuje za nehoráznu.

Dočekal sa obáva, že tento krok ministra opäť uvrhne divadlo do krízy, uvádza portál verejnoprávnej televízie ČT24. „Ste tretím ministrom kultúry v rade, ktorý úplne bez udania odvolal riaditeľa Národného divadla. Sme tým znechutení. Táto vláda sa vyhlasuje za vládu odborníkov. Vy ste svojim krokom na všetky odborné hľadiská úplne rezignoval. Zdiskreditoval ste tak definitívne funkciu ministra kultúry,“ píše Dočekal. Podľa neho je minister o situácii v Národnom divadle mylne informovaný.

Minister kultúry Balvín ako dôvod pre odvolanie riaditeľa Buriana uviedol, že jeho menovanie nevzišlo z výberového konania.

Nový tím opery ani nenastúpi, vyjadruje podporu odvolanému Burianovi. „Myslím, že to je pre nás pre všetkých veľké prekvapenie, pretože sme sa pripravovali niekoľko týždňov s pánom docentom Burianom na prevzatie opery a venovali sme sa tejto téme naozaj veľmi,“ uviedla pre ČT24 Silvia Hroncová, ktorá mala byť riaditeľkou opery Národného divadla a Štátnej opery. V rokoch 2006 – 2009 šéfovala Slovenskému národnému divadlu.

Okrem Hroncovej rezignovali na svoje funkcie tiež umelecký riaditeľ oboch operných súborov Petr Kofroň a hudobní riaditelia Robert Jindra a slovenský dirigent Martin Leginus, ktorí tak ako Burian, končia vo svojich funkciách v deň, keď mali nastúpiť.

Buriana menovala začiatkom roka vtedajšia ministerka kultúry Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) po sporoch okolo náhleho odvolanie riaditeľa Ondreja Čierneho vlani v septembri.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #České národné divadlo #Balvín #Donutil #Burian