Egypt: Moslimskí bratia neustupujú

Zatiaľ ani opakované výzvy neprinútili stúpencov zvrhnutého prezident Muhammada Mursího a Moslimského bratstva, aby zrušili svoje protestné tábory v Káhire. Ministerstvo vnútra sľúbilo všetkým demonštrantom, ktorí sa rozídu, bezpečný odchod.

02.08.2013 11:00
Egypt, nepkoje Foto: ,
Stúpenci zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího odmietajú skončiť protesty.
debata (1)

Členovia a stúpenci Moslimského bratstva sa už mesiac pravidelne zhromažďujú najmä pri mešite Raba al-Adavíja a na námestí Nahda. Chcú si tak vymôcť Mursího návrat do funkcie.

Armáda zvrhla Mursího 3. júla po vlne masových protestov a odvtedy ho zadržiava na neznámom mieste. Mursího stúpenci, hlavne z Moslimského bratstva, to označujú za prevrat, pretože hlavu štátu zvolili v demokratických voľbách. Moslimské bratstvo neuznáva terajšie vedenie štátu. Vojenskí pučisti sa podľa hnutia majú za svoje činy zodpovedať pred súdom.

„Martýri nezomierajú. Martýri idú do raja,“ povzbudzovali sa demonštranti podľa agentúry Reuters aj včera na barikádach z vriec s pieskom.

Armáda na čele s generálom Abdalom Fatahom Sisim tvrdí, že musela proti Mursímu zasiahnuť. Podľa viacerých expertov sa ozbrojené sily budú snažiť Moslimské bratstvo rozdrviť. Bezpečnostné zložky vraj budú v niekoľkých krokoch rozháňať demonštrantov.

Napätá situácia si už od pádu Mursího vyžiadala vyše 200 mŕtvych. Nový režim minulý týždeň podporili státisíce až milióny ľudí v uliciach. Strety Mursího stúpencov s políciou si však cez víkend vyžiadali takmer 80 obetí. Aj samotné Moslimské bratstvo priznáva, že čím viac mŕtvych na jeho strane, tým väčšiu šancu by mohlo mať na zvrat v situácii vo svoj prospech.

„Sú vo veľmi slabej pozícii. Nemajú iné karty v rukáve,“ povedal však pre Reuters o taktike Moslimského bratstva Khalil al-Anani, expert na Moslimské bratstvo z Durhamskej univerzity. „Je pravda, že sme v obkľúčení, ale my sme ich tiež dostali do obkľúčenia,“ citoval Reuters zase Saída al-Husejního, vysokopostaveného politika Moslimského bratstva. Podľa neho by armáda musela zabiť 100-tisíc ľudí, aby zrušila protesty.

Islamisti veria, že v prípade ďalšieho krviprelievania sa nový režim dostane pod silnejší tlak zo zahraničia. USA, ktoré poskytujú egyptskej armáde veľkú finančnú a materiálnu pomoc, už podľa BBC vyzvali vládu, že by mala rešpektovať slobodu zhromažďovania.

„Situácia je všeobecne pokojná. Hoci cítiť napätie a po krviprelievaní minulý piatok a sobotu mali ľudia strach,“ povedal pre Pravdu z Káhiry spravodajca rádia CBS Edward Yeranian. „Moslimskí bratia už nemajú v krajine takú podporu. Aj Mursí vyhral vlani voľby v druhom kole pomerne tesne, nezískal ani 52 percent hlasov. Teraz Moslimských bratov podporuje asi tretina Egypta,“ myslí si Yeranian.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba