Česká vláda úradníkov schválila svoje programové vyhlásenie

Česká úradnícka vláda Jiřího Rusnoka v piatok po krátkej diskusii schválila svoje programové vyhlásenie.

02.08.2013 13:41
Rusnok, Zeman, vláda Foto: ,
Úradnícka česká vláda premiéra Jiřího Rusnoka s prezidentom Milošom Zemanom (v strede).
debata

Chce predovšetkým obnoviť dôveru vo verejné a štátne inštitúcie, oživiť ekonomiku a znížiť nezamestnanosť. Jednou z ďalších priorít kabinetu, o ktorého dôvere bude v stredu rozhodovať Poslanecká snemovňa, je zlepšenie čerpania financií z európskych fondov. Novinárom to po rokovaní povedal premiér Rusnok.

Podľa neho je hlavným cieľom programového vyhlásenia obnoviť dôveru ľudí vo verejné inštitúcie a profesionálne spravovať Českú republiku. Kabinet chce využiť všetky prostriedky k oživeniu domácej ekonomiky, ktorá dlhodobo klesala, a k záchrane a obnove pracovných miest.

Rusnok niekoľkokrát kritizoval pravicovú vládu Petra Nečasa. Podľa premiéra je v kritickej situácii napríklad čerpanie fondov EÚ a úlohou jeho kabinetu bude pripraviť lepšie čerpania pre nasledujúce programovacie obdobie od roku 2014. Zlá je podľa Rusnoka situácia takisto v sociálnej oblasti, kde chce kabinet okrem iného zlepšiť situáciu na úradoch práce, ktoré sa stretávajú s nárastom agendy.

V oblasti financií plánuje kabinet zabezpečiť lepší výber daní, ich výšku ale meniť nechce. Medzi ďalšie priority podľa Rusnoka patrí spolupráca firiem a vedeckých organizácií pri výskume, obnova regiónov po júnových povodniach, ochrana spotrebiteľov pred nekvalitnými potravinami, pokračovanie projektu Zelená úsporám, investície do dopravnej infraštruktúry, plynulé financovanie zdravotníctva, podpora ekonomickej diplomacie alebo prevádzkové posilnenie justície.

Programové vyhlásenie v piatok vláda odošle do Snemovne, na podateľni by malo byť 200 výtlačkov. Rusnok chce potom v utorok a v stredu navštíviť jednotlivé poslanecké kluby, aby s poslancami rokoval o možnej podpore.

„Verím, že mnohí z nich sa zachovajú podľa svojho najlepšieho uváženia a zvolia cestu stability, hoci na krátku dobu do budúcich volieb, ako cestu ďalšieho politického handrkovania a neistoty. Tá pravdepodobne bude nasledovať po tom, ak vláda dôveru nedostane,“ poznamenal Rusnok. Dodal, že by privítal, ak by sa poslanci dohodli na rozpustení snemovne a predčasných voľbách.

Pravica vládu potopí, v premiérskom kresle chcú Němcovú

Konzervatívna TOP 09 vylúčila podporu kabinetu Jiřího Rusnoka a akéjkoľvek inej vláde, ktorá by vznikla a postupovala podobným spôsobom. Informoval o tom portál Českej televízie. Podľa podpredsedu strany Miroslava Kalouska totiž destabilizuje a ohrozuje systém.

Taktiež ODS zopakovala, že Rusnokovu vládu nepodporí. Hoci je podľa občianskych demokratov v programovom vyhlásení viacero krokov, ktoré nadväzujú na kroky ODS, strana stanovisko nemení. Predsedníčka strany LIDEM Karolína Peake uviedla, že ona aj jej stranícki kolegovia stále podporujú Miroslavu Němcovú ako kandidátku na pozíciu premiérky. S Rusnokom sa však strana zíde v stredu pred rokovaním snemovne, kde nová vláda požiada o dôveru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Rusnok #vláda #Česko #ODS #pravica