Egyptská polícia použila pri proteste v Káhire slzný plyn

Egyptská polícia na okraji Káhiry rozháňala jeden protest stúpencov Moslimského bratstva slzným plynom.

02.08.2013 17:36 , aktualizované: 20:18
egypt, Moslimské bratstvo, demonštrácia Foto: ,
Členovia Moslimského bratstva a stúpenci zvrhnutého egyptského prezidenta Mursího počas demonštrácie na námestí v Káhire.
debata

Uvoľnila tak prístup k televíznemu komplexu, kde dav blokoval cestu. Zásah sa odohral ďaleko od dvoch hlavných protestných centier bratstva. Polícia chce ľudí z oboch miest do 48 hodín dostať preč zablokovaním prístupových ciest. Tí, ktorí sa ocitnú vo vnútri, budú môcť pokojne odísť.

Agentúra Reuters oznámila, že Moslimské bratstvo rozšírilo dejiská protestov o ďalšiu destináciu. Nová akcia sa začala v káhirskej štvrti Heliopolis, ktorá je v blízkosti medzinárodného letiska. Stany si tam postavilo už niekoľko sto ľudí a blokujú dopravu. Nad miestom prelietaval vojenský vrtuľník.

Polícia zablokuje ulice vedúce k centru stúpencov Moslimského bratstva v Káhire, kam bratstvo na piatok zvolalo ďalšie demonštrácie. Ministerstvo vnútra nechce proti davu použiť silu. Oznámila to štátna televízia. „Ministerstvo vnútra zamietlo možnosť zaútočiť proti demonštrantom. Nechá ale zablokovať všetky ulice vedúce k Rábe,“ oznámila televízia. Stúpenci bratstva a zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího sa niekoľko týždňov zhromažďujú pri mešite Raba al-Adavíja. Úrady sa snažia miesto vypratať a niekoľkokrát ľudí vyzvali, aby sa rozišli. Vláda tento týždeň poverila ministerstvo, aby miesta trvalých protestov vyprázdnili.

Bratstvo síce zvolalo nové demonštrácie proti zosadeniu Mursího, ale snaží sa vyhnúť násiliu. Denník Al-Ahram napísal, že táto strana, za ktorú bol Mursí zvolený, začala s vládou tajne vyjednávať. Bratstvo na piatok zorganizovalo 33 sprievodov, ktoré majú pochodovať Káhirou a Gízou pod heslom Egypt proti prevratu.

Armáda prinútila Mursího kvôli trvalým nepokojom odstúpiť 3. júla. Nahradila ho dočasným prezidentom a vymenila vládu, ktorá má krajinu priviesť k voľbám a zmeniť ústavu. Bratstvo hovorí o prevrate a Mursího považuje stále ho za prezidenta.

K upokojeniu situácie neprispel americký minister zahraničných John Kerry. Vyhlásil, že vojaci vlastne zosadením Mursího „obnovili demokraciu“. „Milióny ľudí žiadali, aby armáda zasiahla. Všetci mali strach z chaosu a násilia,“ povedal Kerry k situácii, aká bola v Egypte pred Mursího zvrhnutím. „Armáda neprevzala moc, je tam civilná vláda. Armáda obnovila demokraciu,“ dodal.

USA poskytujú Egyptu ročne cez miliardu dolárov na pomoc, ktorá je určená prevažne na vojenské účely. Kritici americkej politiky upozorňujú na to, že zákon zakazuje poskytovať vojenskú pomoc krajinám, kde sa moci ujala vojenská vláda pučom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #protesty