OSN zverejnila na internete 2 200 zložiek vojnových zločincov

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu na internete sprístupnil približne 2 200 doteraz prevažne neznámych dokumentov týkajúcich sa osôb obvinených z vojnových zločinov, spáchaných počas druhej svetovej vojny.

03.08.2013 09:46
debata

Sú medzi nimi aj zložky, ktoré poskytli československé úrady, informovala v sobotu agentúra AP. Dokumenty, ktoré zhromažďovala povojnová komisia pre vojnové zločiny (UNWCC), si teraz môžu prvýkrát prezerať vedci, bojovníci za ľudské práva či právnici. Komisii, ktorá pôsobila od roku 1943 roku 1948, ich dodávali podriadené orgány aj úrady z Československa, Austrálie, Kanady, Číny, Francúzska, Grécka, Holandska a Nórska, uviedol ICC. Zložky sa týkajú osôb, ktoré mali byť súdení za vojnové zločiny. Zahŕňajú viac ako 10-tisíc prípadov.

Haagsky súd voľne prístupnú časť záznamov umiestnil na internet do svojej databázy na základe dohody s OSN a z iniciatívy britského historika Dana Plescha. Ten bádal v príslušnom newyorskom archíve a vlani ho šéf bádateľského úradu pri ICC Hans Bevers pozval, aby o UNWCC prednášal. „Bola to šťastná súhra náhod, že tu aj tam robil výskum a ICC chce dať na internet čo najviac archívov,“ povedala šéfka archívov OSN Bridget Sisková.

Komisiu OSN pre vojnové zločiny založilo 17 spojeneckých krajín s cieľom vytvoriť zoznam údajných vojnových zločinov, preskúmať obvinenia a prípadne ich podať na súd. Na zozname nakoniec bolo 37-tisíc osôb.

K archívu mali pôvodne prístup len vlády, od roku 1987 mohli do neho obmedzene nahliadnuť aj historici. Plesch a jeho kolegovia sa teraz usilujú o to, aby OSN historikom sprístupnila aj doteraz tajné časti archívov. Tie obsahujú približne 30-tisíc dokumentov s posudkami národných a vojenských súdov s možnosťou začatia súdneho stíhania v jednotlivých prípadoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Haag #OSN #vojna #vojnový zločinec