Na zhromaždenie vo Vítkove prišli tri stovky radikálov

Približne 300 ľudí dorazilo v sobotu na zhromaždenie pravicových radikálov zo skupiny České levy, ktoré začalo po 14.00 vo Vítkove v Opavsku.

03.08.2013 10:04 , aktualizované: 16:04
debata (6)

Medzi účastníkmi bolo asi 150 zástupcov „rôznych záujmových skupín“, ktorí prišli z viacerých miest Česka, povedal novinárom na mieste moravskosliezsky policajný riaditeľ Tomáš Kužel.

Na akciu dohliadali desiatky policajtov. Chceli tak zabrániť zrážkam s účastníkmi druhého zhromaždenia, na ktorom sa popoludní v neďalekom parčíku na Husovej ulici zišlo niekoľko desiatok Rómov. Príhovory sa striedajú s hudbou. Strana rovnosti príležitostí (SRP), ktorá zhromaždenie organizuje, ho nazvala happeningy pre dobré spolužitie.

„Po ohlásení demonštrácie sa miestni Rómovia báli a vyzvali nás, aby sme tu urobili happening a ukázali, že dobré spolužitie a dobrý dialóg vedie k nenásilnostiam. Nechceme násilie, chceme spolužitie tak, ako sme boli zvyknutí,“ uviedol predseda SRP Štefan Tišer.

„Táto akcia v žiadnom prípade nie je protirómska alebo rasistická. Kriminalita je len jedna. Všetci by mali byť postihovaní rovnakým metrom,“ povedal v príhovore účastníkom zhromaždenia pravicových extrémistov Pavel Matějný zo skupiny České levy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rómovia #Vítkov #Neonacisti