Šéf egyptskej armády sa údajne stretol s vodcami islamistov

Egyptský armádny šéf, generál Abdal Fatah Sisi, sa údajne počas sobotnej noci stretol s predákmi Moslimského bratstva, aby sa pokúsil nájsť pokojné východisko z krízy v krajine vyvolané zosadením islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

04.08.2013 11:48
Egypt, nepokoje Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Sisi zdôraznil, že je ešte šanca na pokojné riešenie krízy pod podmienkou, že sa všetky strany vzdajú násilia,“ uviedol vo vyhlásení armádny hovorca, plukovník Ahmad Aldž. Generál Sisi stál 3. júla za zosadením Mursího armádou. V terajšej dočasnej egyptskej vláde je ministrom obrany, de facto najmocnejším mužom v Egypte.

Už mesiac demonštrujú v krajine tisíce stúpencov Moslimského bratstva proti zvrhnutiu prezidenta, ktorý vzišiel z radov tohto hnutia. Odstavenie Mursího, ktoré armáda zdôvodňuje predchádzajúcimi mohutnými ľudovými protestmi proti nemu, označujú islamisti za prevrat a požadujú jeho návrat do funkcie.

Napriek tomu, že si strety demonštrantov s poriadkovými silami vyžiadali už okolo 300 mŕtvych, bratstvo neústupne udržuje dva veľké protestné tábory v Káhire a ignoruje výzvy dočasnej vlády na ich vypratanie. Neústupnosť prejavili Mursího stúpenci aj potom, čo vláda dala pred niekoľkými dňami armáde zelenú na vypratanie táborov demonštrantov aj s použitím sily. K tomuto kroku ale doteraz armáda nepristúpila, okrem iného zrejme aj na nátlak zo zahraničia, vedený obavami z nového krviprelievania v Egypte.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #nepokoje #Sisi