Rúhání zložil v iránskom parlamente prísahu

Nový iránsky prezident Hasan Rúhání zložil v nedeľu prezidentskú prísahu v parlamente.

04.08.2013 15:53
Rauhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rauhání.
debata

Stalo sa tak za prítomnosti mnohých zahraničných predstaviteľov, ktoré Irán pozval na túto ceremóniu vôbec prvýkrát. Po inaugurácii prezident podľa očakávania predstaví členov svojej vlády, oficiálne schválený najvyšším duchovným vodcom krajiny, ajatolláhom Alím Chameneím.

Podľa iránskych médií sa na Rúháního inaugurácii zúčastnili okrem poslancov aj predstavitelia 50 štátov. Medzi pozvanými zahraničnými činiteľmi je údajne desiatka prezidentov, najmä z Afganistanu, Pakistanu, Tadžikistanu, Turkménska, Kazachstanu, Arménska, Libanonu a Sudánu. Prítomný má byť aj bývalý šéf európskej diplomacie Javier Solana.

Pár hodín pred oficiálnou inauguráciou už Rúhání prijal v prezidentskej kancelárii sýrskeho premiéra Vaila Halkího. Schôdzka, ktorá vyvolala veľkú mediálnu pozornosť, má podľa pozorovateľov predovšetkým symbolický charakter. Je vnímaná ako potvrdenie podpory Teheránu pre sýrske vedenie, ktorého je Irán od samého začiatku konfliktu vlády prezidenta Bašára Asada s povstalcami v marci 2011 jedným z najvýznamnejších spojencov.

Formálne sa Rúhání ujal funkcie hlavy štátu už v sobotu, kedy ho Chameneí uviedol do úradu. V prednesenom prejave označil nástupcu Mahmúda Ahmadínedžáda za svoju prioritu pracovať na odstránení „nespravodlivých“ sankcií uvalených na Irán pre jeho sporný jadrový program. Jeho vláda vraj bude ďalej pracovať na tom, aby „zachránila ekonomiku, obnovila konštruktívnu dohodu so svetom, urobila nové kroky pre veľkosť Iránu a zaisťovala národné záujmy“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Rúhání