Rusnok tvrdí, že vláde vysloví dôveru aspoň 96 poslancov

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka získa pri hlasovaní o dôvere 96 až 97 hlasov. Takto odhadol svoje šance samotný Rusnok.

04.08.2013 20:00
Jiří Rusnok Foto: ,
Jiří Rusnok
debata

„Dúfam, že to bude znamenať vyslovenie dôvery,“ dodal pre Českú televíziu. Rusnokov kabinet predstúpi pred snemovňu v stredu. Na získanie dôvery je potrebná nadpolovičná väčšina z prítomných poslancov. Dolná komora má celkovo 200 zákonodarcov, pri hlasovaní budú ale chýbať poslanci David Rath a Roman Pekárek.

Rusnok zároveň priznal, že dôveru zaistenú, napríklad vo forme podpisov, nemá. Nepíše si vraj ani žiadnu štatistiku. „Dnešná snemovňa je natoľko dynamický útvar, že by štatistika nebola príliš vierohodná,“ podotkol.

Rusnokov kabinet vymenoval prezident Miloš Zeman po páde pravicovej vlády Petra Nečasa (ODS). Kabinet sa neopiera o žiadnu zo strán zastúpených v poslaneckej snemovni. Úradnícku vládu nechcú podporiť ODS, TOP 09 a LIDEM. ČSSD a KSČM sa rozhodnú v utorok.

Práve na sociálnu demokraciu sa sústreďuje hlavná pozornosť pred stredajším hlasovaním. ČSSD totiž vo svojom postoji k Rusnokovej vláde nie je jednotná a rozhodnúť sa chce len pred vlastným rokovaním dolnej komory. Kým šéf strany Bohuslav Sobotka sa k vláde stavia odmietavo, štatutárny podpredseda Michal Hašek ju presadzuje.

Strany bývalej koalície tvrdia, že majú na svojej strane 101 poslancov, niektorí poslanci sa ale pre dovolenky nemusia na rokovaní zúčastniť. Sobotka tiež uvažuje o tom, že by ČSSD pri hlasovaní opustila snemovňu, a znížila tým tak počet, ktorý je na vyslovenie dôvery nutný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Rusnok #vláda #Česko