V Uruguaji začal platiť zákon umožňujúci homosexuálne sobáše

V Uruguaji vstúpil v pondelok do platnosti zákon umožňujúci sobáše osôb rovnakého pohlavia.

05.08.2013 17:58
Uruguaj, gej, homosexuáli, dúhový pride Foto: ,
Uruguajčan na archívnej fotografii oslavuje rozhodnutie parlamentu legalizovať manželstvá osôb rovnakého pohlavia.
debata (9)

Zákon povoľujúci homosexuálom uzatvárať plnohodnotné manželské zväzky schválil v apríli uruguajský parlament a v máji ho podpísal prezident José Mujica. Uruguaj sa po Argentíne stal len druhou latinskoamerickou krajinou, ktorá sobáše homosexuálov na celoštátnej úrovni legalizoval. Celkovo sobáše gejov a lesieb umožňuje 15 krajín sveta.

Uruguajské úrady odsúhlasili historicky prvú žiadosť o uzavretie manželstva medzi homosexuálmi, ktorú si podali Rodrigo Borda a Sergio Miranda. Pár, ktorý spolu žije už 14 rokov, sa prišiel zapísať hneď po otvorení registračného úradu o 7.32 miestneho času (12.32 SELČ) za prítomnosti množstva fotografov a kameramanov. Svoje „áno“ si povedia 16. augusta v Montevideu.

„Tento zákon stanovuje, že máme rovnaké práva ako ostatní, neexistujú žiadni občania prvej a druhej kategórie. Preto dnes oslavujeme,“ povedal Miranda. „Som prekvapený a pobavený záujmom médií,“ vyhlásil jeho partner, tridsaťdeväťroč­ný Borda.

Zákon o homosexuálnych sobášoch podporila v apríli v uruguajskom parlamente ľavicová väčšina, ku ktorej sa pridali aj niektorí pravicoví poslanci. Proti sa postavila iba katolícka cirkev a niektoré organizácie, obhajujúce tradičné rodinné hodnoty.

Malá trojmiliónová juhoamerická krajina zaujala pokrokový postoj k právam homosexuálov po tom, čo sa k moci v roku 2005 dostala ľavica. Odvtedy Montevideo schválilo najprv registrované partnerstvá, potom umožnilo homosexuálnym párom adopcie, osobám starším ako 18 rokov zmenu pohlavia a tiež prítomnosť homosexuálov v ozbrojených zložkách.

V Latinskej Amerike povoľuje sobáše párov rovnakého pohlavia od roku 2010 Argentína, možné sú aj v niektorých mexických štátoch. V Brazílii bolo v máji tohto roku vydané nariadenie, podľa ktorého notári nesmú odmietať žiadosti párov rovnakého pohlavia o uzavretie manželstva.

Ako prvá krajina na svete umožnila sobáše homosexuálnych párov v roku 2001 Holandsko, ku ktorému sa doteraz pripojilo na celonárodnej úrovni 14 krajín, vrátane Uruguaja. V susednom Česku môžu homosexuálne páry uzatvárať iba registrované partnerstvo a to od júla 2006.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Uruguaj #gej #lesba #sobáše #LGBTI+